nesuglasice oko načina izveštavanja i odabira investicija

Najveći američki penzioni fond glasa za Bafetovu smenu

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

20.4.2022 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveći američki penzioni fond glasa za Bafetovu smenu Najveći američki penzioni fond glasa za Bafetovu smenu
CalPERS, najveći američki javni penzioni fond, saopštio je da će glasati za predlog da investiciona kompanija Berkshire Hathaway zameni Vorena Bafeta (Warren Buffett) na... Najveći američki penzioni fond glasa za Bafetovu smenu

CalPERS, najveći američki javni penzioni fond, saopštio je da će glasati za predlog da investiciona kompanija Berkshire Hathaway zameni Vorena Bafeta (Warren Buffett) na mestu njenog predsednika upravnog odbora, iako će ostati izvršni direktor.

Fond, čiji je puni naziv Kalifornijski sistem za penzionisanje javnih službenika, objavio je svoje glasanje u regulatornom podnesku uoči redovnog godišnjeg sastanka velike investicione kompanije čijim odborom predsedava Bafet. Sastanak glavnih deoničara Berkshire Hathaway održaće se 30. aprila u Omahi, a CalPERS u ovoj kompaniji ima akcije u vrednosti 2,3 milijarde dolara.

Ukupna vrednost ulaganja fonda CalPERS dostižu sumu od 450 milijardi dolara.

Kako piše Reuters, neprofitni Nacionalni centar za prava i politike rekao je da su funkcije generalnog direktora i predsednika „znatno smanjene“ kada jedna osoba drži obe.

Berkshire se za sada protivi predlogu, piše ova novinska agencija. Rečeno je da bi neko izvan menadžmenta trebalo da bude predsedavajući nakon što Bafet više ne bude čelu, ali da je poželjno da milijarder ostane predsednik i izvršni direktor dok god je to u stanju.

Bafet vodi Berkshire Hathaway od 1965. godine, a u avgustu će napuniti 92 godine. I dalje je veoma aktivan u donošenju odluka o transakcijama. Njegove odluke se u berzanskom svetu ocenjuju kao konzervativne, u smislu da se opredeljuje za akcije naftnih kompanija, na primer, ili ne želi da ulaže u kriptovalute.

Berkshire planira da Bafetov sin Hauard (Howard) postane neizvršni predsednik nakon odlaska njegovog oca, dok bi potpredsednik Greg Ejbel (Abel) trebalo da postane izvršni direktor.

Bafet je nedavno kontrolisao oko 32 odsto glasačke moći u kompaniji, i oko 16 odsto njenih akcija.

CalPERS, između ostalog, nije zadovoljan izveštavanjem o održivom ulaganju, odnosno predlaže više investicija koje bi posledično smanjile efekat staklene bašte. CalPERS takođe planira da uskrati glasove za ponovni izbor direktorki Suzan Deker (Susan Decker) i Meril Vitmer (Meryl Witmer) zbog nedostatka podataka u vezi sa klimatskim promenama.

Ovaj Fond je tokom 2021. godine u godišnjim izglasavanjima poverenja direktorima kompanija u kojima ima učešće podržao upravljače u 72 od 100 glasanja, prenosi Insightia. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...