Korupcionaška afera u Briselu

Evropski parlament glasa o smeni svoje potpredsednice

AnalizaEU

13.12.2022 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evropski parlament glasa o smeni svoje potpredsednice Evropski parlament glasa o smeni svoje potpredsednice
Evropski parlament u utorak glasa za smenu jednog od 14 potpedsednika zbog korupcionaškog skandala sa Katarom. Reč je o grčkoj poslanici i potpredsednici EP... Evropski parlament glasa o smeni svoje potpredsednice

Evropski parlament u utorak glasa za smenu jednog od 14 potpedsednika zbog korupcionaškog skandala sa Katarom. Reč je o grčkoj poslanici i potpredsednici EP Evi Kaili, koja je jedna od četiri osobe koje su do sada optužene u istrazi u kojoj je belgijska policija zaplenila ne manje od 750.000 evra.

Uhapšen je i bivši italijanski poslanik Antonio Panceri, a policija je pretresla zgradu EP u Briselu kako bi zaplenila podatke o 10 članova parlamenta i tako osigurala da dokazi ne nestanu. U okviru istrage izvršeno je 20 pretresa objekata, uključujući neke u Italiji, prenosi Bloomberg.

Predsednica EP Roberta Mecola (Roberta Metsola) rekla je novinarima u utorak da „neće ostaviti kamen na kamenu“ u borbi protiv napora trećih zemalja da utiču na postupke zakonodavne vlasti. Ona je dodala da ne želi da dozvoli da istraga i njene posledice „okaljaju instituciju koja se tako ponosno borila za vladavinu prava i protiv korupcije“. Očekuje se da će istraga biti pokrenuta kada se lideri EU budu u četvrtak sastali na samitu u Briselu.

Belgijska savezna policija do sada je predvodila 20 pretresa kuća i stanova poslanika i pomoćnika počevši od petka u istrazi za koju tužioci kažu da uključuje velike sume novca da bi se uticalo na odluke poslanika EP. Katar i Maroko pominjani su u nekim pravnim dokumentima, navode neimenovani izvori. Četiri osobe optužene su za korupciju i pranje novca.

Foto: Beta/AP

Istraga ističe Katar u centar pažnje, jer je domaćin tekućeg Svetskog prvenstva u fudbalu, a evropske vlade mu se navodno umiljavaju želeći da povećaju poslove kupovine prirodnog gasa. Istražitelji sumnjaju da su te isplate bile deo šireg nastojanja Katara da ulepša svoj imidž dok traju oštre kritike njegovih praksi u oblasti rada i ljudskih prava, navode mediji.

Katarska vlada odbacila je bilo kakvu vezu sa optužbama za podmićivanje evropskih poslanika i navodi da je bilo kakvo povezivanje sa optužbama neosnovano. Neočekivani polufinalista pomenutog Svetskog prvenstva, Maroko, osumnjičen je da je podmićivao Pancerija.

Medijsko širenje konteksta ove afere prelilo se sa fudbalskog na geopolitički teren. Spekuliše se sa dodatnim motivima za pokretanje skandala. Od slabljenja EU do preventivnog sprečavanja evropskog oslanjanja na katarski gas, kako ne bi bila ugrožene isporuke američkog tečnog prirodnog gasa.

Skandal je posebno nezgodan za Evropski parlament koji predstavlja sebe kao moralni kompas u Briselu, budući da objavljuje rezolucije i kršenja ljudskih prava širom sveta i kritikujući vlade trećih zemalja. Nemačka je ocenila da je afera ugrozila kredibilitet Evropske unije, prenosi Reuters.

Neke evropske diplomate, upozoravale su prošlog meseca da raste pritisak da se održe dobre veze sa Katarom, uporedo sa približavanjem zime i očekivanje nestašice energenata zbog smanjenja i prekida isporuka iz Rusije. Evropski parlament trebalo je ove nedelje da glasa za produženje bezviznog režima za Katar i još tri zemlje, ali je to sada odloženo.

  • CUPKA

    13.12.2022 #1 Author

    Korupcija i treba da se kaznjava.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.12.2022 #2 Author

    Naravno da treba da je smene,nedopustivo je sta se radilo…

    Odgovori

  • TATJANA

    15.12.2022 #3 Author

    Korupcije je bilo i bice je a treba biti sankcionisani svi koji su umesani

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...