Skandal u Evropskom parlamentu

Hapšenja u Briselu pod optužbom za primanje mita od Katara

EU

12.12.2022 11:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Hapšenja u Briselu pod optužbom za primanje mita od Katara Hapšenja u Briselu pod optužbom za primanje mita od Katara
Evropski parlament našao se u centru korupcionaškog skandala nakon što je belgijska policija zaplenila 600.000 evra u gotovini i privela šest osoba u okviru... Hapšenja u Briselu pod optužbom za primanje mita od Katara

Evropski parlament našao se u centru korupcionaškog skandala nakon što je belgijska policija zaplenila 600.000 evra u gotovini i privela šest osoba u okviru međunarodne istrage zbog sumnje da je Katar pokušao da kupi uticaj u EU. Belgijska policija pretresla je 16 kuća i stanova u potrazi za kompromitujućim dokazima.

Među uhapšenima je poslanica grčkih socijalista Eva Kaili, pod optužbom da je trgovala uticajem u EP. Izveštaji medija pokazuju da je ona među optuženima i određen joj je pritvor, prenosi Deutsche Welle. Briselski istražni sudija koji vodi istragu naložio je hapšenje četiri osobe, navedeno je u saopštenju belgijskog saveznog tužilaštva.

Oni se terete za pripadnost zločinačkoj organizaciji, pranje novca i korupciju. Istražni sudija dozvolio je puštanje dve osobe na slobodu. U saopštenju nisu identifikovani osumnjičeni, ali novinska agencija AFP i belgijski mediji citiraju sudske izvore i navode da je Kaili među optuženima.

Medji navode da su pored Kaili, uhapšeni njen parlamentarni savetnik Frančesko Đorđi (Francesco Giorgi) i bivši evropski poslanik Pjer Antonio Panceri (Pier Antonio Panzeri). Još jedan briselski lobista kojem je određen pritvor nije identifikovan. Belgijski mediji navode da su na slobodu pušteni otac Eve Kaili, kao i generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini (Luca Visentini).

Kaili je uhapšena i u njenoj kući je obavljen policijski pretres nakon što je njen otac uhvaćen sa 600.000 evra u torbi dok je izlazio iz hotela. Kuća belgijskog socijaldemokratskog poslanika Marka Tarabele (Marc Tarabella) takođe je pretresena tokom vikenda. Nakon otkrića, Kaili je razrešena dužnosti potpredsednice EP, ali je i dalje poslanica i ima imunitet od krivičnog gonjenja.

Tužioci su naveli da su mesecima sumnjali da jedna zalivska država pokušava da utiče na odluke u Briselu, a mediji navode da je to Katar, čiji su zvaničnici odlučno odbacili optužbe, prenosi RTE. Kaili je nedavno dala pozitivne komentare o stanju radnih prava u Kataru, a 1. decembra su ona i Tarabela glasali za viznu liberalizaciju za državljane Katara.

Foto: Beta/AP

Misija Katara pri EU objavila je u nedelju saopštenje u kojem se navodi da „kategorički odbacuje bilo kakve pokušaje da se poveže da optužbama za nedolično ponašanje. Svako dovođenje u vezu katarske vlade sa navedenim tvrdnjama je neozbilno i ozbiljno dezinformisanje“, saopštila je katarska misija u Briselu.

Skandal je izazvao potres u institucijama EU. Mediji navode da EP sebe predstavlja kao bastion demokratije, prava i vrednosti u Evropskoj uniji, tako da je ovo veliko pitanje reputacije za EU. Katar je navodno porodici bišeg poslanika Pancerija ponudio oddmor u vrednosti 100.000 evra. Parlamentarci su izrazili šok zbog istrage u korupciji, navodeći da u tome treba ići do kraja.

Panceri, tada poslanik u EU, bio je navodno prva osoba sa kojom je Katar uspostavio kontakt. Njegova supruga i ćerke zadržane su u Italiji po evropskom nalogu za hapšenje. Nekoliko bivših visokih zvaničnika EU, uključujući šeficu za evropsku spoljnu politiku Federiku Mogerini (Federica Mogherini), podneli su ostavke na mesto počasnih članova Pancerijeve nevladine organizacije Fight Impunity, prenosi Financial Times.

Prema oceni bivšeg evropskog poslanika Mihila van Hultena (Michiel van Hulten) „tokom mnogo decenija EP je dozvolio da se razvije kultura nekažnjivosti, sa kombinacijom labavih finansijskih pravila i kontrola i potpunog nedostatka nezavisnom, ili bilo kakvog, etičkog nadzora“.

  • TATJANA

    14.12.2022 #1 Author

    Uvek je bilo korupcije, ne vidim nista iznenadjujuce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...