Evro početkom sledeće godine postaje službena valuta susedne zemlje

Evropski parlament izglasao pristupanje Hrvatske evrozoni

EUVesti

6.7.2022 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropski parlament izglasao pristupanje Hrvatske evrozoni Evropski parlament izglasao pristupanje Hrvatske evrozoni
Evropski parlament je u utorak velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske evrozoni. EP je sa 539 glasova od 632 prisutna poslanika prihvatio izveštaj o... Evropski parlament izglasao pristupanje Hrvatske evrozoni

Evropski parlament je u utorak velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske evrozoni.

EP je sa 539 glasova od 632 prisutna poslanika prihvatio izveštaj o uvođenju evra u Hrvatskoj 1. januara naredne godine, u kome se ocenjuje da država ispunjava sve kriterijume za pristupanje evrozoni, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Uzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 poslanika.

U pitanju su uglavnom poslanici iz desničarskih partija, koji su ulazak Hrvatske u evrozonu kritikovali i na raspravi održanoj u ponedeljak na plenarnoj sednici parlamenta.

Poslednji korak za pristupanje Hrvatske evrozoni biće usvajanje predloga na sastanku Saveta za ekonomiju i finansije EU 12. jula, a evro će od sledeće godine postati službena hrvatska valuta.

„Uvođenje evra ojačaće hrvatsku ekonomiju i proizvesti korist za njene građane i preduzeća, jer će ekonomija postati otpornija, privlačiće više stranih ulaganja, povećaće poverenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmene, što će imati opipljiv uticaj na ključni turistički sektor te zemlje“, smatraju u EP.

Oni su izjavili da je pristupanje Hrvatske evrozoni snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...