Od 5. septembra obaveza dvojnog iskazivanja cena

Uvođenje evra u Hrvatskoj trgovci neće zloupotrebiti kako bi podigli cene

NovacRegionVesti

30.6.2022 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Uvođenje evra u Hrvatskoj trgovci neće zloupotrebiti kako bi podigli cene Uvođenje evra u Hrvatskoj trgovci neće zloupotrebiti kako bi podigli cene
Trgovci ne nameravaju da zloupotrebe uvođenje evra kako bi podigli cene, rekla je u potpredsednica Udruženja trgovine i logistike u Hrvatskoj Ana Babić tokom... Uvođenje evra u Hrvatskoj trgovci neće zloupotrebiti kako bi podigli cene

Trgovci ne nameravaju da zloupotrebe uvođenje evra kako bi podigli cene, rekla je u potpredsednica Udruženja trgovine i logistike u Hrvatskoj Ana Babić tokom konferencije „Implementacija evra – sve što morate znati“, prenosi Poslovni dnevnik.

Pred trgovcima i logističarima prema njezinim rečima je naporan proces uvođenja evra, što uz ostalo podrazumeva edukaciju zaposlenih, prilagođavanje informacionih i ostalih sistema, kao i komunikaciju sa potrošačima. Upozorava da će se sve to događati u vremenima visoke inflacije.

Podsetila je da trgovci od 5. septembra ove godine imaju obavezu dvojnog iskazivanja cena, u kunama i evrima.

Trgovci su po njezinim rečima do sada dobro sarađivali s državnim institucijama, koje su prihvatile većinu njihovih sugestija vezanih uvođenje evra. Rekla je i da su trgovci „itekako svesni niske kupovne moći prosečnog hrvatskog građanina“, te kako i to utiče na formiranje cena.

“Implementacija evra je veliki izazov i trošak, ali trgovci su uvek bili predvodnici u svemu”, istakla je Babić, dodavši da su prepreke na koje trgovci sada nailaze negativna percepcija krajnjeg potrošača prema njima, negativna percepcija medija, ali i to što potrošač očekuje neopravdano dizanje cena.

 • MIŠKOVIĆ

  30.6.2022 #1 Author

  Iskoristiće tamo gde budu mogli. Kupovna moć je mala i to može biti jedini razlog da cene ostanu iste

  Odgovori

 • kaćica

  30.6.2022 #2 Author

  Naravno da treba sve da se prati da ne dodje zloupotrebe.

  Odgovori

 • VANJA

  30.6.2022 #3 Author

  Tako i treba da bude!

  Odgovori

 • SNEZANA

  1.7.2022 #4 Author

  Nadamo se da je stvarno tako

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.7.2022 #5 Author

  Iskoristice tamo gde budu mogli…

  Odgovori

 • TINA

  3.7.2022 #6 Author

  Naravno da nece biti zloupotrebe

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...