Rast plata potencijalno će uzrokovati inflaciju veću od dva odsto

Povećanje kamatnih stopa ne bi rešilo probleme evrozone

EUNovacVesti

11.2.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Povećanje kamatnih stopa ne bi rešilo probleme evrozone Povećanje kamatnih stopa ne bi rešilo probleme evrozone
Ako Upravni savet požuri sa pooštravanjem monetarne politike, naneće štetu oporavku privrede od pandemije, upozorila je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine... Povećanje kamatnih stopa ne bi rešilo probleme evrozone

Ako Upravni savet požuri sa pooštravanjem monetarne politike, naneće štetu oporavku privrede od pandemije, upozorila je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Povećanje kamatnih stopa „ne bi rešilo nijedan od trenutnih problema“, navodi ona, dodajući da, ako bi sada postupili prebrzo, oporavak ekonomije bi mogao biti znatno slabiji, a radna mesta ugrožena.

Iako je Lagard rekla da će ECB “reagovati ako bude potrebno“, ona je ponovila svoj stav koji je početkom nedelje iznela poslanicima da će „sve odluke morati da budu postepene“, piše Bloomberg.

Ove poruke su znatno blaže u odnosu na prošlonedeljnu izjavu Kristin Lagard da povećavanje kamatne stope ove godine nije isključeno.

Lagard je naglasila da se evrozona ne može porediti sa drugim velikim administrativnim regijama.

Navela je da je evropska ekonomija daleko od “pregrevanja” koje se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga treba nastupati oprezno, kako se ne bi ugrozio ekonomski oporavak, naglasila je predsednica ECB.

„Inflacija bi se mogla pokazati većom nego što smo očekivali u decembru“, rekla je Lagardova, dodajući da će detaljnije analize biti sprovedene u martu.

Lagardova je upozorila da će inflacija verovatno premašiti ciljanih dva odsto ukoliko plate budu prelazile taj nivo. Dodala je da su u većini zemalja evrozone, uključujući Nemačku, zahtevi za platama veoma umereni.

  • ZVE84

    12.2.2022 #1 Author

    A rast cena izazvaće bes naroda!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...