Monetarna politika evrozone ostaje labava

ECB ne menja nulte kamatne stope

BankeEUNovacVesti

3.2.2022 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB ne menja nulte kamatne stope ECB ne menja nulte kamatne stope
Evropska centralna banka (ECB) zadržala je ključne kamatne stope nepromenjenje uprkos rekordnom porastu inflacije. Referentna stopa refinansiranja ECB ostaje nula odsto, kreditna stopa na... ECB ne menja nulte kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je ključne kamatne stope nepromenjenje uprkos rekordnom porastu inflacije. Referentna stopa refinansiranja ECB ostaje nula odsto, kreditna stopa na 0,25 odsto, a stopa na depozite je zadržana na negativnih 0,5 odsto.

Izostanak akcije došao je u trenutku povećanog pritiska na ECB, jer je inflacija u evrozoni za januar dostigla 5,1 odsto, prenosi CNBC. Dok ECB tvrdi da će povišena inflacija izbledeti tokom godine, mnogi ekonomisti se pitaju da li će potrošačke cene još dugo ostati visoke.

Produženi period visoke inflacije mogao bi da ugrozi tekući ekonomski oporavak. Najnovija odluka u četvrtak doneta je pošto su učesnici na tržištu počeli da prognoziraju da će ECB podići kamatne stope dva puta ove godine. Međutim, ECB je pokušala da umanji tu mogućnost.

„Savet guvernera očekuje da će ključne kamatne stope ECB ostati na sadašnjem ili nižem nivou sve dok ne vidi da inflacija dostiže (ciljanih) dva osto“, navedeno je u saopštenju ECB. Prema očekivanju rukovodećih ljudi banke inflacija bi mogla da bude stabilizovana na dva odsto u srednjem roku.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ocenila je da ekonomija evrozone nastavlja da se oporavlja, potpomognuta velikom podrškom politike. Prema njenim rečima, rast će ipak biti prigušen u prvom tromesečju, jer tekući talas pandemije i dalje opterećuje ekonomsku aktivnost.

„Inflacija je naglo porasla poslednjih meseci i dodatno je iznenadila u januaru. Ovo je prvenstveno vođeno višim troškovima energije koji podižu cene u mnogim sektorima, kao i višim cenama hrane. Inflacija će verovatno ostati povišena duže nego što se očekivalo, ali će se smanjiti tokom ove godine“, rekla je Lagard.

U međuvremenu druge velike centralne banke, kao što su FED i Banka Engleske idu na pooštravanje svoje monetarne politike i povećanje referentnih kamatnih stopa u cilju suzbijanja inflacije.

  • NINO

    7.2.2022 #1 Author

    Ali ce se sve ubrzo promeniti na globalnom nivou. EU diktira sistem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...