U očekivanju američkih sankcija protiv Moskve

ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom

BankeEUNovacSvetVesti

27.1.2022 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom
Evropska centralna banka (ECB) upozorila je zajmodavce sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje, ukoliko Moskva izvrši... ECB upozorila evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je zajmodavce sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje, ukoliko Moskva izvrši vojni napad na Ukrajinu.

Upozorenje ECB, koja nadgleda 115 najvećih banaka u evrozoni, usledilo je nakon što su SAD zapretile da će se Rusija suočiti sa „velikim posledicama“ ako bude poslala trupe u Ukrajinu, prenosi FT. Sankcije bi znatno povećale rizike za međunarodne banke, uključujući francusku Societe Generale, austrijsku Raiffeisen i italijansku UniCredit banku.

Zvaničnici ECB tražili su detalje o tome kako će banke postupati u različitim scenarijima, kao što je mogućnost da se ruskim bankama blokira pristup međunarodnom sistemu platnog prometa SWIFT. U zahtevima je naglašeno da ECB želi da osigura da evropske banke budu u mogućnosti da primene bilo koji režim sankcija i brzo blokiraju klijente sa kojima im je zabranjeno da posluju.

Centralna banka istražila je rizike različitih mogućnosti i izvršila pritisak na banke da podele detalje svojih sopstvenih procena i planova za vanredne situacije, navode izvori upućeni u detalje. Pomenute banke nisu želele da komentarišu ove informacije.

Foto: Shutterstock

Međunarodne banke, uključujući njihove ruske filijale imaju oko 121 milijardu dolara u imovini koju im duguju entiteti sa sedištem u Rusiji, a postoji 128 milijardi dolara u kreditima i depozitima od strane ruskih subjekata u stranim bankama.

Societe Generale ima najveću finansijsku izloženost Rusiji od evropskih banaka, sa 2,6 milijardi evra, prema podacima JP Morgan. Austrijska Raiffeisen ima 1,9 milijardi evra, a UniCredit 1,4 milijarde evra izloženosti Rusiji.

Societe Generale
Foto: Youtube printscreen

Direktor jedne od banaka rekao je da je glavni rizik od sankcija za ruske operacije investicionog bankarstva za one koji se bave velikim investicionim kompanijama i oligarsima, a ne za jedinice komercijalnog bankarstva, koje se uglavnom bave srednjim kompanijama i stanovništvom.

Najveći „sistemski rizik“ bio bi ako bi Rusija bila odsečena od platne mreže SWIFT, što bi moglo da ima uticaj na ceo bankarski sistem u Rusiji. Ruska centralna banka navodno namerava da aktivira domaći međubankarski sistem koji bi zamenio SWIFT, ukoliko bude potrebno.

Dodatni rizik za evropske banke bio bi ako bi sukob u Ukrajini oborio vrednost ruske rublje, smanjujući tako vrednost kapitala u njihovim ruskim filijalama. Direktori evropskih banaka navode, pod uslovom anonimnosti, da postoji rizik da bi Moskva mogla da uzvrati bankarima koji pokušaju da sprovedu međunarodne sankcije, slanjem u zatvor.

  • Milovan94

    27.1.2022 #1 Author

    Strašno. Rusija im je za sve kriva

    Odgovori

  • GAGA

    27.1.2022 #2 Author

    Plase se oni Rusije vise nego ona njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...