Prognoza američke banke za Veliku Britaniju

Goldman Sachs: Inflacija na Ostrvu 22,4 odsto u januaru

NovacSvetVesti

31.8.2022 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Goldman Sachs: Inflacija na Ostrvu 22,4 odsto u januaru Goldman Sachs: Inflacija na Ostrvu 22,4 odsto u januaru
Inflacija u Velikoj Britaniji mogla bi da dostigne 22 odsto u idućoj godini, zbog visokih cena energije, prema prognozi banke Goldman Sachs. Analitičari američke... Goldman Sachs: Inflacija na Ostrvu 22,4 odsto u januaru

Inflacija u Velikoj Britaniji mogla bi da dostigne 22 odsto u idućoj godini, zbog visokih cena energije, prema prognozi banke Goldman Sachs. Analitičari američke banke ocenili su da bi Velika Britanija mogla da bude prinuđena da poveća cene energije u januaru za dodatnih 80 odsto.

Eventualnom januarskom poskupljenju energije prethodiće već najavljeno povećanje cena do 80 odsto u oktobru, što će učiniti da prosečan godišnji račun za grejanje u britanskim domaćinstvima iznosi 3.549 funti, prenosi Guardian. Ukoliko bi usledilo novo poskupljenje u januaru, onda bi inflacija mogla da dostigne 22,4 odsto, a pad BDP-a bi bio 3,4 procenta.

Ako bi troškovi energije bili umereni, što analitičari Goldman Sacsha ne isključuju, inflacija u Velikoj Britaniji bi u januaru dostigla vrhunac od 14,8 odsto, u odnosu na 10,1 odsto prošlog meseca. Veleprodajne cene gasa u Velikoj Britaniji porasle su za 145 odsto od početka jula, dok rizik od daljih poskupljenja ne jenjava.

Zabrinutost oko pritisaka na troškove života u Velikoj Britaniji nastavila je da se intenzivira zbog pogoršanja energetske krize, navedeno je u belešci Goldman Sachsa klijentima. Banka je naglo smanjila svoju prognozu za ekonomski rast i sada očekuje da će Velika Britanija ući u recesiju u poslednjem kvartalu tekuće godine.

Nakon najave vladine kancelarije za regulisanje tržišta gasa i struje Ofgem da se gornja granica poskupljenja u oktobru podiže za 80 odsto, hiljade pabova suočeno je sa zatvaranjem ako izostane hitna podrška države, upozorila je industrija piva, navodeći da su radna mesta u celom ugostiteljskom sektoru u opasnosti.

Oko četvrtine odraslih osoba u Velikoj Britaniji neće uključivati grejanje tokom predstojeće zime zbog rastućih cena energije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Savanta ComRes., jedna od najpouzdanijih na Ostrvu. Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni ranije ove nedelje, obuhvaćeno je 2.000 punoletnih Britanaca, a 23 odsto njih navelo je da će provesti zimu bez grejanja.

Prema studiji koju je sprovela ekološka organizacija Friends of the Earth, kriza troškova u Velikoj Britaniji produbljuje se uporedo sa rastom cene energije. Studija je identifikovala više od 9.000 potencijalnih žarišta energetske krize. To su područja u kojima je najviše domaćinstava sa primanjima ispod proseka i sa visokom potrošnjom energije.

Britanska Nacionalna zdravstvena konferencija upozorila je ranije ovog meseca da bi se mnogi „mogli suočiti sa strašnim izborom između preskakanja obroka da bi zagrejali svoje domove i života u hladnim, vlažnim i veoma neprijatnim uslovima“, preneo je CNN. Prema saopštenju Konferencije, reč je o „humanitarnoj krizi“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...