Loša prognoza američke banke za ostrvsku ekonomiju

Goldman Sachs: Recesija u Velikoj Britaniji počinje ove godine

SvetVesti

29.8.2022 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

Goldman Sachs: Recesija u Velikoj Britaniji počinje ove godine Goldman Sachs: Recesija u Velikoj Britaniji počinje ove godine
Ekonomisti banke Goldman Sachs oštro su snizili prognoze privrednog rasta u Velikoj Britaniji, navodeći da očekuju da će recesija početi tokom tekuće godine, zbog... Goldman Sachs: Recesija u Velikoj Britaniji počinje ove godine

Ekonomisti banke Goldman Sachs oštro su snizili prognoze privrednog rasta u Velikoj Britaniji, navodeći da očekuju da će recesija početi tokom tekuće godine, zbog neizbežnog uticaja rastuće inflacije na raspoloživi prihod domaćinstava i njihovu potrošnju.

Goldman Sachs očekuje da će recesija u Velikoj Britaniji početi u četvrtom kvartalu, kao i da će se ekonomija smanjiti za 0,6 odsto u 2023. godini, prenosi Reuters. Goldman Sachs je u prethodnoj prognozi naveo da očekuje rast BDP-a u Velikoj Britaniji u narednoj godini za 1,1 odsto.

Prognoza američke banke došla je nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da je oslabila ekonomska aktivnost u SAD, Evropi i Aziji, što je pojačalo zabrinutost da bi očekivani nastavak povećanja kamatnih stopa u uslovima rastuće inflacije mogao da podstakne globalnu recesiju.

Banka Engleske je ranije ovog meseca pokrenula svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija ide u recesiju opterećena dugotrajnom rastućom inflacijom, prenosi Bloomberg.

Računi za energiju domaćistava u Velikoj Britaniji poskupeće za 80 odsto od oktobra, na prosečnih 3.549 funti godišnje, najavljeno je u petak, dok je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak pokazalao da četvrtina Britanaca ne planira da se greje tokom zime, jer nemaju novca da plate grejanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...