povećanje cena hrane, goriva, vode...

Rast inflacije u Japanu na 2,6 odsto u julu

SvetU fokusuVesti

19.8.2022 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rast inflacije u Japanu na 2,6 odsto u julu Rast inflacije u Japanu na 2,6 odsto u julu
Ukupna godišnja stopa inflacije u Japanu porasla je na 2,6 odsto u julu sa 2,4 odsto u junu, što je najbrži tempo od aprila... Rast inflacije u Japanu na 2,6 odsto u julu

Ukupna godišnja stopa inflacije u Japanu porasla je na 2,6 odsto u julu sa 2,4 odsto u junu, što je najbrži tempo od aprila 2014. godine, prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljenih u petak.

Ova cifra je iznad cilja Banke Japana od dva odsto usled rusko-ukrajinskog rata i slabog jena, ali će banka verovatno zadržati svoju ultra-nisku monetarnu politiku, prenosi Anadolu Agency.

Glavni pokretači rasta cena bili su naknade za hranu, gorivo, svetlo i vodu, saopštilo je ministarstvo. Potrošačke cene, osim sveže hrane, porasle su za 2,4 odsto u julu u odnosu na pre godinu dana, pri čemu su troškovi energije činili oko polovinu dobitaka, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, osnovne potrošačke cene bile su na 2,4 odsto na godišnjem nivou u julu, najviše od decembra 2014. godine, nakon rasta od 2,2 odsto u junu.

Na mesečnom nivou potrošačke cene su porasle za 0,5 odsto, što je najviše od januara 2021. godine, pokazali su podaci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...