treća svetska ekonomija izašla iz recesije u prvom kvartalu

Rast japanskog izvoza dostigao dvogodišnji minimum zbog slabe potražnje Kine

SvetVesti

18.5.2023 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast japanskog izvoza dostigao dvogodišnji minimum zbog slabe potražnje Kine Rast japanskog izvoza dostigao dvogodišnji minimum zbog slabe potražnje Kine
Rast izvoza Japana u aprilu je dostigao najslabiji tempo u više od dve godine, jer su pošiljke za Kinu opadale usled dugotrajne zabrinutosti zbog... Rast japanskog izvoza dostigao dvogodišnji minimum zbog slabe potražnje Kine

Rast izvoza Japana u aprilu je dostigao najslabiji tempo u više od dve godine, jer su pošiljke za Kinu opadale usled dugotrajne zabrinutosti zbog slabljenja globalne ekonomske potražnje.

Izvoz je u aprilu porastao za 2,6 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su podaci Ministarstva finansija objavljeni u četvrtak, što je sporije od očekivanog rasta ekonomista od tri odsto, i ostvarenog rasta u martu od 4,3 procenta. To je označilo najslabiji rast od februara 2021. godine kada je izvoz opao za 4,5 odsto, prenosi Reuters.

Svetska ekonomija broj tri izašla je iz recesije u prvom kvartalu, uz pomoć povećanja potrošačke potrošnje i turizma nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije Covida-19, ali slab izvoz opterećuje fabričke aktivnosti i širi oporavak.

Izvoz je pao za 4,2 procenta u periodu januar-mart, što je prvi ovakav rezultat u šest kvartala.

Japanski izvoz u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera zemlje, opao je za 2,9 odsto u aprilu na godišnjem nivou, povučen padom proizvodnje automobila, auto-delova i isporuka čelika. Usledio je pad od 7,7 odsto u martu peti mesec zaredom.

Uvoz je u aprilu pao za 2,3 procenta, što je mnogo više od srednje procene za smanjenje od 0,3 procenta i prvi godišnji pad u poslednjih 27 meseci, jer su cene sirove nafte i drugih roba pale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...