kompanija nagovestila privatizaciju

Toshiba beleži pad neto profita od 35 odsto tokom cele godine

Firme u fokusuSvetU fokusu

12.5.2023 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Toshiba beleži pad neto profita od 35 odsto tokom cele godine Toshiba beleži pad neto profita od 35 odsto tokom cele godine
Japanski konglomerat Toshiba je u petak saopštio da je neto profit tokom cele godine pao za više od trećine delimično zbog slabe prodaje elektronskih... Toshiba beleži pad neto profita od 35 odsto tokom cele godine

Japanski konglomerat Toshiba je u petak saopštio da je neto profit tokom cele godine pao za više od trećine delimično zbog slabe prodaje elektronskih uređaja i drugih jednokratnih faktora.

Takođe je rečeno da će planirani proces ponude za preuzimanje i verovatnu privatizaciju kompanije, verovatno početi krajem jula.

Za fiskalnu godinu završenu u martu, inženjerski gigant je ostvario neto profit od 126,57 milijardi jena (1,3 miliona dolara), što je pad od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz prodaju od 3,36 biliona jena, što je povećanje od 0,7 odsto, prenosi AFP.

Operativni profit je opao za 30,4 odsto na 110,55 milijardi jena, uglavnom zbog kontrakcije tržišta hard diskova i drugih jednokratnih faktora, saopštila je Toshiba.

Za tekuću finansijsku godinu do marta 2024. predviđanja nisu optimistična, te tako operativni profit zabeležiće pad od 0,5 odsto, a prodaja od 4,8 procenata. Kompanija nije saopštila prognozu dobiti za celu godinu.

Strani investitori su u kriznom periodu održali Toshibu, ali su se takođe zalagali za brži rast i jasniju dugoročnu strategiju.

U aprilu prošle godine, kompanija je saopštila da suspenduje plan za podelu na dva dela nakon što su akcionari glasali protiv te ideje i da će težiti prelasku u privatno vlasništvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...