Fond Japan Industrial Partners se pokazao kao najbolji ponuđač

Toshiba prihvatila ponudu za otkup vrednu 15 milijardi dolara

BerzaPoslovanjeSvetVesti

23.3.2023 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Toshiba prihvatila ponudu za otkup vrednu 15 milijardi dolara Toshiba prihvatila ponudu za otkup vrednu 15 milijardi dolara
Odbor kompanije Toshiba odobrio je ponudu vrednu 15 milijardi dolara koju je predložio konzorcijum predvođen japanskim fondom za upravljanje privatnom aktivom, čime je popločan... Toshiba prihvatila ponudu za otkup vrednu 15 milijardi dolara

Odbor kompanije Toshiba odobrio je ponudu vrednu 15 milijardi dolara koju je predložio konzorcijum predvođen japanskim fondom za upravljanje privatnom aktivom, čime je popločan put ka jednom od najvećih ugovora o izlasku s berze u ovoj zemlji, navode dve osobe upućene u pregovore.

Fond Japan Industrial Partners će otkupiti konglomerat star 147 godina, čija je tržišna vrednost po zatvaranju berze iznosila 1,8 biliona jena (14 milijardi dolara). Ovaj fond predvodi konzorcijum u kome se nalazi 20 kompanija, uključujući grupaciju Orix, Chubu Electric Power i proizvođača čipova Rohm, piše Financial Times. 

Prošle godine, kada su najveće ponude očekivane od Bain Capital-a i drugih svetskih privatnih fondova, procenjena tržišna vrednost grupe izbosila je 2,5 biliona jena. 

Odobrena ponuda najavljuje završetak osmogodišnje sage, koja uključuje računovodstveni skandal, delistiranje i rasprodaju najvrednije imovine kompanije Toshiba – poslovanja sa proizvodnjom fleš memorija, sada poznatog pod imenom Kioxia. U toku svih ovih previranja Toshiba se našla u centru jednog od najvećih sukoba akcionara u korporativnoj istoriji Japana.

Ugovor, ukoliko bude imao podršku akcionara kompanije, dovešće do delistiranja kompanije, koje je Toshiba jedva izbegla 2017. godine kada ju je krah nuklearnog poslovanja koje je pokrenula u Sjedinjenim Američkim Državama doveo do ivice bankrota. Posledica ovih finansijskih problema dovela je do toga da Toshiba, u okviru ugovora koji je sastavio Goldman Sachs, zatraži hitno emitovanje novih akcija u vrednosti od 5,4 milijarde dolara.

U poslednjih šest godina najveći akcionar kompanije Toshiba bio je Effissimo Capital Management, tajni fond sa sedištem u Singapuru. Ovaj fond, sa japanskim rukovodstvom, sve vreme je vršio jak pritisak na kompaniju.

Toshiba je počela da prikuplja ponude za otkup prošlog proleća, kada je privukla interesovanje najvećih svetskih fondova. Ipak, izbor je u oktobru pao na Japan Industrial Partners, kao najpovoljnijeg ponuđača, jer nijedan drugi fond nije podneo obavezujući predlog za preuzimanje kompanije.

  • Anna

    23.3.2023 #1 Author

    Sigurna sam da će biti obostrana korist.

    Odgovori

  • ZVE84

    25.3.2023 #2 Author

    Srećni i jedni i drugi…

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Obe strane imaju korist svakako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...