U Dubaiju se održava Svetski samit vlada

Pet događaja koji će oblikovati svetsku i domaću ekonomiju ove nedelje

EUIzdvajamoSrbijaSvet

13.2.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 5

Pet događaja koji će oblikovati svetsku i domaću ekonomiju ove nedelje Pet događaja koji će oblikovati svetsku i domaću ekonomiju ove nedelje
Na globalnom nivou u fokusu su i dalje sukob u Ukrajini, zemljotresi u Turskoj i Siriji, a uporedo sa njima konstantno visoka inflacija. Nedelja... Pet događaja koji će oblikovati svetsku i domaću ekonomiju ove nedelje

Na globalnom nivou u fokusu su i dalje sukob u Ukrajini, zemljotresi u Turskoj i Siriji, a uporedo sa njima konstantno visoka inflacija. Nedelja pred nama doneće nekoliko zanimljivih političko-ekonomskih susreta koji će pokušati da pronađu rešenje, ili barem određene olakšice za ove goruće probleme.

Već ponedeljak 13. februar donosi dva važna međunarodna skupa.

U Dubaiju će biti održan Svetski samit vlada (World Government Summit), na kome će prisustvovati mnogi državnici, a među njima i premijerka Srbije Ana Brnabić. Očekuje se da će na samom skupu, kao i na marginama samita, pre svega biti reči o aktuelnim krizama snabdevanja energentima i oko ugovaranja pomoći regionu stradalom u zemljotresu.

Pored visoko rangiranih političara, u Dubaiju će biti prisutni i gosti iz sveta biznisa, pa je tako najavljen dolazak i Ilona Maska (Elon Musk), vlasnika kompanija Tesla i SpaceX. Verovatno će biti prilika za postizanje poslovnih dogovora.

Gotovo u isto vreme, u Briselu će biti održan još jedan sastanak ministara finansija zemalja koje pripadaju evrozoni. Inflacija i visina kamatnih stopa neizbežno će biti na dnevnom redu, iako poslednju reč po tom pitanju ima Evropska centralna banka. Ministre finansija najviše u ovom trenutku interesuju podaci o tržištu rada, kao i statistike o fabričkoj proizvodnji i potrošnji stanovništva.

U utorak će japanska vlada zvanično imenovati novog guvernera Banke Japana, pošto sa te pozicije odlazi Haruhiko Kuroda, posle jedne decenije na njenom čelu. Kuroda je posle godina deflacije i prejakog jena, ostavio centralnu banku sa rastućim potrošačkim cenama i inflacijom, doduše manjom nego što u ovom trenutku iznosi svetski prosek.  

Novi guverner biće iznenađujući kandidat Kazuo Ueda, 71-godišnji akademik i bivši član političkog odbora Banke Japana. Iako se Ueda smatra stručnjakom za monetarnu politiku, većina analitičara kaže da je njegovo imenovanje bilo potpuno neočekivano i moglo bi signalizirati korak ka postepenom ukidanju ultraniskih kamatnih stopa pre nego što se očekivalo, piše Investing.

Jen je jedna od nekoliko najvećih svetskih valuta, i svaki iznenadni obrt na njegovom tržištu odmah bi se odrazio na globalnom nivou.

Sreda je dan kada će u Ujedinjenom Kraljevstvu biti saopštena najnovija statistika vezana za tržište rada. Britanija je već mesecima pogođena visokom inflacijom i političkom nestabilnošću, a eventualne loše vesti donele bi do novih kratkoročnih potresa na tržištu. Analitičari agencije Reuters, ipak, očekuju pozitivne vesti.

Na kraju, sreda i četvrtak vezani su u Srbiji za praznik Sretenje, kojim se proslavlja Dan državnosti zemlje (15. februar). Iako u načelu to nije ekonomski događaj, ogroman broj zaposlenih iskoristiće priliku da te neradne dane spoji sa nastupajućim vikendom na kratkom odmoru.

Poslednje vesti iz domaćih zimskih turističkih centara govore da su svi kapaciteti popunjeni, čemu je doprineo i dugo iščekivani sneg koji je padao prethodnih nekoliko dana širom zemlje.

Praznični dani će time doprineti konačnim rezultatima aktuelne zimske sezone, i pogurati lokalne ekonomije na nekoliko najtraženijih planina u Srbiji.  

  • Anna

    13.2.2023 #1 Author

    Zemljotres u Turskoj i Siriji svakako će uticati na ekonomsku situaciju u celom svetu

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.2.2023 #2 Author

    Jedino sto me raduje je sto necemo raditi nekoliko dana…

    Odgovori

  • BOJANA

    14.2.2023 #4 Author

    Svi se radujemo prazniku i ne radnim danima.

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #5 Author

    Mnogi će spojiti ove dane i napraviti mini odmor

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...