Uvoz posustaje u odnosu na avgust

Rast kineskog izvoza neočekivano visok

SvetVesti

13.10.2021 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast kineskog izvoza neočekivano visok Rast kineskog izvoza neočekivano visok
Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru jer je nastavak solidne globalne potražnje delimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih... Rast kineskog izvoza neočekivano visok

Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru jer je nastavak solidne globalne potražnje delimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnom pojavom slučajeva Covid-19 u zemlji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Druga najveća svetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pandemije, ali postoje naznake da oporavak gubi snagu. Problemi, uključujući pad fabričke aktivnosti, slaba potrošnja i usporavanje sektora nekretnina, umanjuju kineske ekonomske izglede.

Izvoz Kine u septembru je skočio za 28,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, nakon međugodišnjeg rasta od 25,6 odsto u avgustu.

Kako procenjuje glavni ekonomista u banci Nomura Ting Lu, racionalizacija potrošnje struje koja je započeta sredinom septembra tek će se odraziti na izvoz.

Stručnjaci iz pomenute banke predviđaju da će se međugodišnji rast izvoza u oktobru prvo umereno usporiti, a zatim znatno smanjiti u novembru i decembru, na oko 10 odsto.

Nedavni podaci ukazuju na usporavanje proizvodnih aktivnosti u Kini, pri čemu je indeks menadžera nabavke (PMI) u septembru osetno pao zbog problema koje trpe industrijske kompanije usled povećanja troškova i restrikcija električne energije.

Septembarski uvoz Kine je porastao za 17,6 odsto na godišnjem nivou, posustajući u odnosu na avgust, kada je beležio stopu rasta od 33,1 odsto.

S obzirom na veliko povećanje uvoznih cena, obim uvoza je opao u odnosu na prethodnu godinu jer je potražnja u kineskoj privredi znatno usporila, objašnjava šef sektora za ekonomiju Azije u kompaniji Oxford Economics Luis Kuijs (Louis Kuijs).

S druge strane, kineska potražnja za energijom rapidno raste. Uvoz uglja je skočio u septembru po najvišoj stopi u ovoj godini, jer su elektrane nastojale da obezbede gorivo kako bi povećale proizvodnju struje, ublažile restrikcije i popunile zalihe uoči zimske grejne sezone. Uvoz prirodnog gasa u septembru takođe je skočio na najviši nivo od januara.

Prema računici Reutersa izvedenoj na osnovu carinskih podataka, Kina je u septembru ostvarila trgovinski suficit od 66,76 milijardi dolara naspram viška od 58,34 milijardi dolara u avgustu. Suficit u robnoj razmeni sa SAD je porastao na 42 milijarde dolara sa avgustovskog nivoa od 37,68 milijardi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...