Nedostatak radne snage najočigledniji u računarskom i ugostiteljskom sektoru

Rast plata i poreza na zaradu nastaviće da opterećuje britanske firme

PoslovanjeSvetVesti

10.3.2022 20:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rast plata i poreza na zaradu nastaviće da opterećuje britanske firme Rast plata i poreza na zaradu nastaviće da opterećuje britanske firme
Početne plate za stalno zaposlene u Velikoj Britaniji dostigle su drugi rekord u februaru, podstaknute nadmetanjem za radnike i povećanjem životnih troškova. Nova radna... Rast plata i poreza na zaradu nastaviće da opterećuje britanske firme

Početne plate za stalno zaposlene u Velikoj Britaniji dostigle su drugi rekord u februaru, podstaknute nadmetanjem za radnike i povećanjem životnih troškova. Nova radna mesta otvaraju se brže nego što kompanije mogu da ih popune, navodi se u analizi koju je objavila Asocijacija za regrutaciju i zaposlenje zajedno sa konsultantskom firmom KPMG.

Nedostatak radne snage otvara mogućnost za nagodbu radnicima koji sada žele naknadu za rast cena.

Pritisak da se povećaju plate dalje potvrđuje predviđanja da će Banka Engleske (BOE) ovog meseca povećati kamatne stope. Tvorci monetarne politike Majkl Saunders (Michael Saunders) i Ketrin Man (Catherine Mann), koji su glasali za prošlomesečno povećanje od 50 baznih poena, naglasili su važnost rasta kamate za ublažavanje inflacije i ograničavanje budućih povećanja, piše Bloomberg.

Rast plata kombinovan sa povećanjem poreza na zarade najavljenim za april stvara „savršenu oluju“ za rast troškova poslovanja, upozorava se u okviru pomenute analize. Izvesno je da će situaciju pogoršati i rat u Ukrajini, zbog koga bi inflacija u narednim mesecima mogla da dostigne nivo od osam odsto.

„Ovo će dalje povećati finansijski pritisak na preduzeća. Mnoga od njih neće moći da isprate rast kamatne stope, pa će rukovodioci morati pažljivo da razmisle o ponudi koja može zadržati zaposlene“, navodi se u analizi.

U poslednjem mesecu regruteri su predavali dokumentaciju rekordnom brzinom, ali broj napuštenih radnih mesta nastavlja da raste. Potražnja je posebno velika u računarskom i ugostiteljskom sektoru, što je rezultat mera za suzbijanje omikron soja virusa Covid-19.

Broj dostupnih kandidata u poslednja tri meseca se konstantno smanjuje, delimično zbog pada u broju prijava stranih državljana.

  • GOCA BG

    10.3.2022 #1 Author

    Videcemo kako ce poslodavci novu situaciju da isprate kod njih…

    Odgovori

  • MAJA

    10.3.2022 #2 Author

    U uredjenim sistemima uvek postoji uskladivanje i vodi se računa o zaposlenima

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #3 Author

    Da… Situacija u Ukrajini već sada na mnogo toga utiče, a i tek će…

    Odgovori

  • Bella

    13.3.2022 #4 Author

    Bukvalno sve je isti scenario

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...