Ulagači već reaguju na tržištima kapitala

Banka Engleske na korak od podizanja referentne kamatne stope

BankeNovacVesti

11.10.2021 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Engleske na korak od podizanja referentne kamatne stope Banka Engleske na korak od podizanja referentne kamatne stope
Dva zvaničnika Banke Engleske odlučila su da se oglase maltene istovremeno u vezi skorašnjeg povećanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji radi obuzdavanja inflacije. Jedan... Banka Engleske na korak od podizanja referentne kamatne stope

Dva zvaničnika Banke Engleske odlučila su da se oglase maltene istovremeno u vezi skorašnjeg povećanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji radi obuzdavanja inflacije. Jedan od njih je preporučio „domaćinstvima da se pripreme za znatno ranije povećanje nego što se ranije mislilo“.


Član Odbora za monetarnu politiku Majkl Saunders (Michael Saunders) sugerisao je u komentarima objavljenim u subotu da su investitori bili u pravu što su se kladili na povećanje kamatnih stopa. Nekoliko sati ranije, guverner engleske centralne banke Endru Bejli (Andrey Bailey) upozorio je na potencijalno „veoma štetan“ period inflacije, u slučaju da kreatori politike ne preduzmu ništa po tom pitanu, prenosi Bloomberg.

Ovi komentari jasno stavljaju do znanja da su predstojeći sastanci o određivanju kamatnih stopa koji počinju od novembra „veoma aktivni“ i pre samog početka.

Funta je jutros dobila 0,4 odsto na vrednosti, I trgovala se po 1,3561 za jedan američki dolar.

Kreatori politike Banke Engleske su kroz istoriju nastojali da pripreme teren za povećanje kamatnih stopa barem na jednom sastanku pre nego što bi se odlučili za taj potez. Primera radi, Saunders je bio u prethodnici onih koji su se zalagali za povećanje stopa i 2017. i 2018. godine.

Kombinacija viših cena energije, poremećaja u lancu snabdevanja i rastućih plata u nekim industrijama potkopala je prvobitno mišljenje BOE da će se veliki skok cena pokazati prolaznim. Centralna banka je prošlog meseca saopštila da očekuje da će inflacija u poslednjem kvartalu premašiti četiri odsto, što je više nego dvostruko od njenog cilja.

Ulagači su povećali opklade na brže povećanje stopa poslednjih nedelja. Tržišta kapitala se gotovo u potpunosti određuju prema tome da očekuju prvo pdizanje kamata pre kraja ove godine, i da će referentna stopa dostići 0,75 odsto u 2022. godini, piše Bloomberg.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...