RAST SRPSKE PRIVREDE MINUS 1,5 ODSTO, NAJBOLJI U EVROPI, izjavio Vučić posle razgovora sa MMF

IzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

14.10.2020 19:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

RAST SRPSKE PRIVREDE MINUS 1,5 ODSTO, NAJBOLJI U EVROPI, izjavio Vučić posle razgovora sa MMF RAST SRPSKE PRIVREDE MINUS 1,5 ODSTO, NAJBOLJI U EVROPI, izjavio Vučić posle razgovora sa MMF
MMF će uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj „korona“ godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju... RAST SRPSKE PRIVREDE MINUS 1,5 ODSTO, NAJBOLJI U EVROPI, izjavio Vučić posle razgovora sa MMF

MMF će uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj „korona“ godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju staviti na prvo mesto po rastu u Evropi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa šefom delegacije MMF Janom Kejsom Martejnom.

„Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži“, rekao je Vučić za RTS.

Foto: Tanjug

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF usledila jer su videli naše performanse i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji je naša procena bila da ćemo imati minimalan, ali pozitivan rast BDP, iako smo bili užasno pogođeni koronom.

Prosečna plata već u martu mogla bi da bude 540 evra

Vučić je rekao i da bi prosečna plata u Srbiji već u martu naredne godine mogla biti 540 evra, objasnivši da će do tog proseka dovesti povećanje plata u javnom sektoru, koje, kako kaže, neće biti u velikom procentu kao ranijih godina, ali i povećanje minimalca za 6,7 odsto.

„Danas smo pitali ljude iz MMF i oni ne poznaju nijednu zemlju, ne u okruženju već u Evropi, koja će ići na povećanje plata, jer za to kod njih ne postoji mogućnost“, istakao je predsednik.

Na pitanje da li postoji srpskom budžetu prostor za to, Vučić je rekao da postoji i da on uvek ide na to da se ne sme preći nivo javnog druga od 60 odsto, što je kriterijum Mastrihta.

Foto: Tanjug

Istakao je da će povećanje plata biti takvo da ne ugrozi javni dug, na šta, navodi, upozorava i MMF.

Vučić je ukazao da će od sledeće godine u našoj zemlji biti uvećane i penzije za 5,9 odsto, kao i minimalac za 6,7 odsto, ali nije precizirao za koliko će biti uvećanje plata u javnom sektoru.

Najavio je i da će država gledati da pomogne i privatnom sektoru, koji je, navodi, takođe pogođen krizom izazvanom pandemijom, i to novim olakšicama.

Foto: Tanjug

Predsednik je naveo da MMF u naredne tri godine ne predviđa da će se Italija do 2024. godine oporaviti, slično je, dodaje, i sa Francuskom do 2022. godine da će BDP biti na plus jedan ili plus tri, dok je za Srbiju procena plus 11.

Podsetio je da Srbiji uskoro ističe aranžman sa MMF, ali da će odmah sa tom međunarodnom institucijom napraviti novi jer je to, objašnajva, pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svetskom finansijskom tržištu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...