PODACI EUROSTATA O POTROŠAČKIM CENAMA ZA APRIL

Raste inflacija u Evropi

EUVesti

30.4.2021 21:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raste inflacija u Evropi Raste inflacija u Evropi
Potrošačke cene u evrozoni porasle su u aprilu, mereno godinu na godinu za 1,6 odsto i tako dostigle najviši nivo u poslednje dve godine.... Raste inflacija u Evropi

Potrošačke cene u evrozoni porasle su u aprilu, mereno godinu na godinu za 1,6 odsto i tako dostigle najviši nivo u poslednje dve godine. Na to je najviše uticalo veliko poskupljenje energenata, od čak 10,3 odsto, pokazuju procene Evropskog statističkog zavoda – Eurostat.

Cene hrane, pića i duvanskih proizvoda opale su za 0,7 odsto, na šta je najviše uticalo smanjenje cena svežeg povrća i voća, koje su, posle godinu dana rasta, počele da padaju.

Među članicama eurozone, najveću godišnu stopu inflacije u aprilu zabeležio je Luksemburg, 3,3 odsto. Slede Litvanija i Slovenija, sa rastom potrošačkih cena od 2,4 i 2,2 odsto. Na godišnjem nivou su neke države imale i pad potrošačkih cena, poput Grčke i Portugala, za 0,8, odnosno 0,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...