Ostrvski privrednici prevazilaze carinske prepreke

Raste izvoz iz Velike Britanije u EU

EUInvesticijeNovacSvetVesti

13.8.2021 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste izvoz iz Velike Britanije u EU Raste izvoz iz Velike Britanije u EU
Mesečni izvoz Velike Britanije u Evropsku uniju bio je u junu iznad nivoa iz 2020. godine, što je drugi uzastopni mesec povećanog izvoza, uprkos... Raste izvoz iz Velike Britanije u EU

Mesečni izvoz Velike Britanije u Evropsku uniju bio je u junu iznad nivoa iz 2020. godine, što je drugi uzastopni mesec povećanog izvoza, uprkos ranijoj zabrinutosti zbog poremećaja trgovinske razmene zbog Brexita.

Izvoz iz Velike Britanije u EU povećan je za 14,3 milijardi funti, a uvoz za 19,1 milijardu funti u junu, prema najnovijim podacima Zavoda za nacionalnu statistiku (ONS). Ukupan izvoz robe u junu pao je za 2,2 odsto, zbog pada izvoza u zemlje izvan EU za 5,6 procenata. Podaci ONS pokazuju da je izvoz u EU u maju porastao za 9,1 odsto i još 1,2 odsto u junu, prenosi DailyBusinessGroup.

Britanski izvoz naglo se smanjio u januaru nakon što je Velika Britanija napustila jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju. Izvoznici su bili pogođeni čitavim nizom novih carinskih i birokratskih zahteva, pa su mnogi bili prinuđeni da razmotre dalje trgovanje sa zemljama iz EU.

Međutim, trgovinske brojke od tada su se oporavile, jer su se preduzeća navikla na novu birokratiju nakon Brexita. Novi podaci o trgovini dolaze nakon što je ONS saopštio da je britanska ekonomija ojačala za 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine.

Porast proizvodnje znači da je BDP sada za 4,4 odsto niži nego u poslednjem kvartalu 2019. godine, pre početka pandemije Covid-19. U poređenju sa drugim kvartalom 2018. godine, poslednjim stabilnim periodom pre izlaska iz EU, ukupan izvoz, uključujući onaj u EU opao je za 4,4 odsto, a uvoz za dva odsto, saopštila je britanska Privredna komora.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa bitno je da raste odlično, samo i do nas da stigne…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...