Izvoznici dužni da pridaju valute centralnoj banci u roku od 30 dana

Raste vrednost dolara u odnosu na mjanmarski kjat

Vesti

7.10.2021 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raste vrednost dolara u odnosu na mjanmarski kjat Raste vrednost dolara u odnosu na mjanmarski kjat
Vojne službe u Mjanmaru prave pomak kada je u pitanju kriza vezana za valute. Kjat je pod kontrolom, a vlasti rade na tome da... Raste vrednost dolara u odnosu na mjanmarski kjat

Vojne službe u Mjanmaru prave pomak kada je u pitanju kriza vezana za valute. Kjat je pod kontrolom, a vlasti rade na tome da zadrže cene pod kontrolom, navodi portparol centralne banke u zemlji.

Kjat je izgubio više od 60 odsto vrednosti u septembru, te su tako cene hrane i goriva u osetljivoj ekonomiji Mjanmara porasle. Ipak, od vojnog udara 1. februara i one su počele da opadaju, te su ove godine na putu da budu dvostruko manje, prenosi Reuters. 

Zamenik Centralne banke Mjanmara Vin Tao (Win Thaw) izjavio je za Reuters da su od ove nedelje izvoznici dužni da prodaju bankama višak valuta u roku od 30 dana od prijema, te da tako potpomognu jačanje zaliha i spuste kurs. 

Kako je naveo u telefonskom razgovoru, u normalnim okolnostima kurs bi trebalo da bude niži.

U vezi sa tridesetodnevnim rokom za prodaju deviza, Tao je rekao da bi ovo vremensko ograničenje trebalo da bude glavni faktor za spuštanje kursa. 

Mjanmar nije otkrio koju količinu stranih valuta ima u rezervama. Prema podacima Svetske banke u rezervi ove države na kraju 2020. godine bilo je 7,6 milijardi dolara u stranim valutama.

Vrtoglavo visoke cene su oduvek predstavljale problem za vojne vlasti u Mjanmaru, posebno kada se uzme u obzir cena gasa za kuvanje podstaknuta “revolucijom šafrana” 2007. godine. 

Predstavnici vojske su prošle nedelje izjavili da su ekonomski problemi u ovoj državi izazvani 

“spoljnim faktorima” i pandemijom virusa Covid-19.

Portparol vojske Jao Min Tun (Yaw Min Tun) izjavio je da centralna banka nije u mogućnosti da ispuni zahteve vezane za potražnju dolara.

Vin Tao je rekao da se nada da će potencijalni rast izvoza u novembru i decembru pomoći da se situacija promeni. 

Ukoliko prihodi od izvoza budu veći, cena dolara više neće nastaviti da raste, a to će postepeno dovesti do vraćanja valuta na normalni nivo, izjavio je Tao.

Centralna banka je pokušala u avgustu da kjatu doda 0,8 odsto sa obe strane njegove referentne vrednosti u odnosu na dolar, ali je odustala od te mere kako je kurs rastao.

U menjačnicama je početkom septembra dolar imao vrednost 1.695 kjata, ali se brzo popeo na 2.700 kjata 28. septembra. Sa tim se može uporediti i 1.395 kjata za dolar pre puča u februaru. Ove nedelje u zvaničnim menjačnicama dolar se prodaje po ceni između 2.200 i 2.300 kjata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...