Državna sekretarka u Ministarstvu finansija ocenila da je privreda spremno dočekala novi sistem

Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka godine

PoreziSrbijaVesti

18.1.2023 14:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka godine Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka godine
Ministarstvo finansija saopštilo je u sredu da je od 1. januara, od kako je nastupila obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte... Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka godine

Ministarstvo finansija saopštilo je u sredu da je od 1. januara, od kako je nastupila obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, putem Sistema elektronskog fakturisanja razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura.

,,Za malo više od dve nedelje, od početka godine, razmenjeno je 3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja“, objašnjava državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Ona je dodala da je to rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

„Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura”, istakla je Savičić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Savičić je naglasila da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje. Napomenula je da oni koji se do sada nisu prijavili to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je, kako kaže, da imaju elektronsku identifikaciju (eID), dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

  • MIŠKOVIĆ

    18.1.2023 #1 Author

    Odlični i treba ulagati u modernizaciju samo još da se poboljša naplata potrazivanja

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.1.2023 #2 Author

    Ne bih rekla da je bas spremno docekano kako se navodi…

    Odgovori

  • TATJANA

    19.1.2023 #3 Author

    Kako uspešno dočekali kad je bezbroj problema i neprilagodjenosti

    Odgovori

  • VERA

    19.1.2023 #4 Author

    Šta znači cifra ako je ostalo sve isto, samo je elektronski.

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #5 Author

    Verujem da su svi spremno docekali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...