Istraživanje portala Biznis.rs: e-fakture (2)

I proizvođači softvera zabrinuti zbog obavezne primene e-faktura od 1. januara

AnalizaIzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

25.12.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 23

I proizvođači softvera zabrinuti zbog obavezne primene e-faktura od 1. januara I proizvođači softvera zabrinuti zbog obavezne primene e-faktura od 1. januara
Koliko ima dana do kraja 2022. godine toliko je ostalo i vremena za punu primenu sistema elektronskih faktura (SEF), što znači da će i... I proizvođači softvera zabrinuti zbog obavezne primene e-faktura od 1. januara

Koliko ima dana do kraja 2022. godine toliko je ostalo i vremena za punu primenu sistema elektronskih faktura (SEF), što znači da će i ceo privatni sektor od 1. januara biti u obavezi da šalje i prima fakture preko SEF-a.

Zbog velikih problema pri samom korišćenju sistema mnoga udruženja već su inicirala odlaganje njegove primene, a jedno od njih je i udruženje proizvođača softvera Srbije (UPSS) koje je uputilo dopis Ministarstvu finansija.

Iz udruženja ističu da bez odgovarajuće pripreme uvođenje e-faktura može da dovede do problema i nanese štetu privredi.

Smatramo da trenutno sistem e-faktura, softverske firme i korisnici nisu spremni za punu primenu. Sistem nije testiran u punom opterećenju i ako bude zastoja ne postoji način da se prevaziđe problem, blokiraće se kompletna privreda. Sistem još uvek ima zastoje u radu, a realno je očekivati da će se to pojačati kad se broj korisnika višestruko poveća“, navodi UPSS u svom saopštenju.

Sa ovom inicijativom slaže se i predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije Snežana Mitrović koja je više puta u toku ove godine upozoravala i ukazivala na probleme pri primeni e-faktura. Ona kaže da sadašnja situacija, pored toga što SEF nije u Poreskoj upravi i što još nisu povezane baze podataka, počinje da pokazuje „pravu konkurentnost“ u odnosu na SEF od strane velikih pravnih lica.

“Pored informacionog sistema koji je u konstantnoj doradi, velika pravna lica diktiraju format e-faktura i potrebne podatke u njima, i takve zahteve ispostavljaju svojim dobavljačima, izdavaocima e-faktura. To je dodatni zadatak za prozvođače softvera koji moraju da ih dorađuju za svoje korisnike – prodavce. Za sve te dorade softvera treba vremena i povećavaju se troškovi. Tako su preduzetnici, mikro i mala pravna lica zaista na udaru zbog konkurentnosti velikih pravnih lica. Kratak je rok za prelazak na e-fakture u privatnim sektoru i za doradu softvera za prilagođavanje prema zahtevima kupaca”, ističe naša sagovornica.

Foto: Freepik.com

Još jedan problem koji se primećuje kod primene e-faktura je taj da se podrazumeva da komercijalista koji ih kreira treba da poznaje sve PDV kategorije što, prema rečima Snežane Mitrović, u praksi nije slučaj.

“Takođe, postoji velika opasnost od poreskih prekršaja ako se odbije e-faktura od kupca, koja se zatim mora stornirati, pa izdati nova. To podrazumeva da se mora menjati i PDV prijava ako se to desi nakon predaje PDV prijave. Zatim ulazimo u problem – šta ako se desi da moramo zbog toga da menjamo PDV prijavu više od dva puta za poreski period, to nas uvodi u poreski prekršaj”, naglašava predsednica udruženja.

SEF je kreiran tako da jedan korisnik može u sekundi da otpremi samo tri e-fakture.

“Slanje e-faktura u Centralni registar (CRF) nije automatski, već mora ručno da se odrađuje. E-faktura je kompleksna, preobimna, sa PDV kategorijama, i preuzela je ulogu PDV evidencije u svakoj fakturi, a znamo da se PDV evidencija dostavlja u propisanoj poreskoj prijavi u Poresku upravu, i to je praksa u svim zemljama”, objašnjava naša sagovornica.

Obaveza elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a u skladu s izmenjenim pravilima za subjekte privatnog i javnog sektora

Subjekti privatnog sektora imaju obavezu evidentiranja obračuna PDV-a preko Sistema elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine po osnovu:

  • Izvršenog prometa dobara ili usluga za koji su poreski dužnici u smislu propisa o PDV-u, a koji je izvršen počev od tog datuma
  • Izdavanja računa počev od toga datuma, kada poreska obaveza nastaje na dan izdavanja računa u skladu sa članom 16. stav 1. tačka 2a) Zakona o PDV-u
  • Plaćenog ili naplaćenog avansa za koji su poreski dužnici počev od toga datuma
  • Smanjenja ili povećanja osnovice od tog datuma, bez obzira na to kada je izvršen promet dobara ili usluga

Izmenom u članu 4. stav 1. Zakona propisano je da obavezu elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a u Sistemu elektronskih faktura ima, pored obveznika PDV-a, i lice koje nije obveznik PDV-a – subjekt javnog sektora i dobrovoljni korisnik sistema.

Da li je pravi trenutak za prelazak na e-fakture?

Predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije Snežana Mitrović smatra da i vremenski prelazak na e-fakture u privatnom sektoru nije dobar period, jer je početak godine kada ljudi koji rade u softverskim i računovodstvenim sektorima imaju mnogo obaveza.

“Prelazak na e-fakture u privatnom sektoru je trebalo da bude, na primer, od 1. jula 2023. godine, sa prelaznim periodom od šest meseci i da puna primena bude od 1. januara 2024. kada budu povezane baze podataka sistema ulaznih fiskalnih računa i SEF. Sve do tada, za sve prodaje iz maloprodaje kupcima u javnom sektoru dodaje se nepotrebno uvećan posao, jer na zahtev kupca u javnom sektoru prodavac mora da stornira fiskalni račun i izdaje e-fakturu”, ocenjuje Mitrović.

Svi nedostaci sistema će biti korigovani

Šef jedinice za konkurentnost u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Marko Danon u razgovoru za Biznis.rs kaže da kako se reforma odnosi na oko 200.000 subjekata, i s obzirom na sveobuhvatnost i masovnost, NALED je uz podršku Britanske ambasade, kompanije Philip Morris, kao i u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja – Bolji način, pokušao da doprinese što boljoj pripremljenosti javnog i privatnog sektora. Najviše u vidu brojnih obuka, radionica i konferencija, kroz koje je prošlo više od 1.500 predstavnika iz oko 1.000 institucija javnog i oko 400 preduzeća, odnosno subjekata privatnog sektora.

“U toku ovog procesa imali smo prilike da se uverimo u propulzivnu i otvorenu komunikaciju između Ministarstva finansija – koje je donelo zakon – i privrede, te ostajemo bez dileme da će oni delovi sistema gde su nedostaci uočeni, biti i korigovani”, ocenjuje naš sagovornik.

Iako će možda biti potreban duži period za prilagođavanje, Danon ističe da ova reforma, pre svega, doprinosi transparentnijem uvidu u transakcije i da će na taj način omogućiti dodatni pritisak na dalje suzbijanje sive ekonomije i omogućavanje poštenih uslova poslovanja za legalna preduzeća, koja posluju u skladu sa propisima.

“Sa druge strane, ovom reformom se adresira najveći deo domaće privrede kojoj se omogućava da putem ovog sistema u značajnoj meri obori jedinične troškove obrade pojedinačne fakture. U pojedinim zemljama u kojima je uveden sličan sistem ovo vreme je redukovano i za po 90 odsto, što ima i povoljne administrativne i bilansne implikacije za preduzeća. U dužem roku, i građani mogu imati koristi – transparentniji sistem nadzora znači i bolje poreske prilive, pa po tom osnovu kvalitetnije i obilnije javne usluge. Konačno, milioni faktura koji se godišnje pošalju sada prelaze u elektronski oblik – pa se čak očekuju i povoljni efekti na životnu sredinu”, zaključuje šef jedinice za konkurentnost u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Marko Danon.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja o e-fakturama: Privreda traži dodatno vreme za punu primenu sistema elektronskog fakturisanja 

  • FRUIT04

    25.12.2022 #1 Author

    Sve u poslednjem trenutku, a zna se za ovu obavezu od pocetka 2022 da ce biti obaveza od 1. Jan

    Odgovori

  • TATJANA

    25.12.2022 #2 Author

    Ja nista ne razumem, pa ovo se sprema već dve godine, da li moguće da nije spremno sve

    Odgovori

    • Dejan

      26.12.2022 #3 Author

      Treba izračunati koliko je bilo samo dopuna u rešenjima za Efakturu, – od strane Ministarstva pa bi se videlo ko je napravio problem i ko nije bio spreman. Prvo skoči pa reci hop.

      Odgovori

  • Milovan94

    25.12.2022 #4 Author

    Nema ko nije zabrinut , imajući u vidu kratko vreme prilagodjavanju. Biće tu dosta problema.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    25.12.2022 #5 Author

    Videćemo i ovaj izazov kako će se odvijati.
    Nije lako svakako.

    Odgovori

  • Dea

    25.12.2022 #7 Author

    Koliko se sve menja na to e i digital…uzas

    Odgovori

  • MARKO7

    25.12.2022 #8 Author

    Danas se sve menja

    Odgovori

  • maric

    25.12.2022 #9 Author

    Biće još produžen rok da bi sve bilo spremno za prelazak na e-fakture

    Odgovori

  • Maria

    25.12.2022 #11 Author

    Navići ćemo se…

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.12.2022 #12 Author

    Znalo se od prosle godine,sada stupa na snagu,problema ce biti to se i ocekuje…

    Odgovori

  • Milisavka

    25.12.2022 #13 Author

    Biće dosta poteškoća ali će se rešiti

    Odgovori

  • MARA

    25.12.2022 #14 Author

    Biće tu dosta problema dok se narod ne navikne..

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.12.2022 #15 Author

    Pa bice tesko ali nema izbora vec prilagoditi se.

    Odgovori

  • VILENJAK

    25.12.2022 #16 Author

    Kod nas se sve saopštava u minut do… Kreće nova tura nameta.

    Odgovori

  • Dragana

    25.12.2022 #17 Author

    Mislim da se bas zbrzalo sa tim

    Odgovori

  • BOJANA

    25.12.2022 #18 Author

    Svakako treba prvo da budu sigurani da će funkcionisati kako treba.

    Odgovori

  • LUKA

    25.12.2022 #19 Author

    Uvek se zbrza kao i sve kod nas

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    25.12.2022 #20 Author

    Ma nema nista od toga

    Odgovori

  • NATI29

    25.12.2022 #21 Author

    Trebace bar jos jedna godina da se svi nauce da koriste

    Odgovori

  • VOJKAN

    26.12.2022 #22 Author

    Umeju da zamrse sa ovim softverima, svake godine novo prilagođavanje

    Odgovori

  • Dejan

    26.12.2022 #23 Author

    Neće biti produženja roka. Nije bilo ni za fiskalizaciju, pa zbog toga imamo manje 5000 radnih mesta kod preduzetnika.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...