mogućnost unapređenja poslovanja

Mali pozvao privrednike da se uključe u sistem e-fakture

Srbija

18.11.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mali pozvao privrednike da se uključe u sistem e-fakture Mali pozvao privrednike da se uključe u sistem e-fakture
Ministar finansija Siniša Mali pozvao je u petak sve privrednike u Srbiji, koji su u sistemu PDV-a a još nisu počeli da koriste elektronske... Mali pozvao privrednike da se uključe u sistem e-fakture

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je u petak sve privrednike u Srbiji, koji su u sistemu PDV-a a još nisu počeli da koriste elektronske fakture (e-fakture) da to urade što pre.

Mali je kazao da je uspostavljanje sistema e-fakture način na koji se povećava konkurentnost i atraktivnost srpske privrede, a koji je omogućio unapređenje poslovanja, njegovu veću transparentnost i povraćaj PDV-a u mnogo kraćem periodu.

Od 1. januara naredne godine razmena e-faktura biće obavezna u transakcijama unutar privatnog sektora, čime će svi obveznici Zakona o elektronskom fakturisanju biti uključeni u novi sistem.

„Koristi su ogromne. Uparujući izlazne i ulazne fakture u sistemu e-faktura bićemo u mogućnosti da povraćaj PDV-a radimo u roku od 24 ili 48 sata, automatski, bez dodatnih kontrola, umesto kao sada kada to radi za 35 do 40 dana“, kazao je Mali na konferenciji „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu“. Konferenciju je Ministarstvo finansija organizovalo sa NALED-om i podršku Nacionalne inicijativa ze bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“.

Mali je naglasio da je sistem e-fakture besplatan, transparentan i omogućava poslodavcu da zna šta je kupio i prodao u prometu sa drugim pravnim licima, a e-fakture su jednostavnije i jeftinije za čuvanje.

„To je ogromna prednost za našu privredu i njenu likvidnost“, kazao je ministar.

Foto: Freepik.com

On je ocenio da je uvođenje e-faktura u sistem poslovanje domaće privrede „jedan od njavažnijih reformskih poteza koji je sproveden u proteklih 20 godina“.

„Kada je uvođenje e-faktura u pitanju Srbija je ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije, koja planira da ih uvede 2026. godine, ispred Slovenije koja još nije ratifikovala zakon o e-fakturama u parlamentu“, rekao je Mali.

Podsetio je da u ovom trenutku sistem e-fakture upotrebljavaju svi korisnici javnih sredstava, njih više od 10.000, kao i najveći broj privrednika.

Obavezu da primaju i dostavljaju fakture kroz sistem e-faktura imaće svi obveznici PDV-a u privredi, a mogu da ga koriste i druga privredna društva i preduzetnici.

Ulaskom preostalih privrednih subjekata u sistem biće uspešno zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji.

Prvi su u sistem ušli korisnici javnih sredstava koji su od 1. maja ove godine počeli da izdaju i primaju e-fakture.

Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju fakture, a od 1. jula i primaju.

Prema podacima Ministarstva finansija, u sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava, i 175.942 privrednih subjekata, a kroz sistem je prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

  • VANJA

    18.11.2022 #1 Author

    Pitanje je koliko je im je to potrebno uopste!

    Odgovori

  • NATI29

    19.11.2022 #2 Author

    Ovo prikljucivanje ce trajati

    Odgovori

  • VERA

    19.11.2022 #3 Author

    Mi smo ispred Francuske, ma nemoguće….

    Odgovori

  • MARE

    20.11.2022 #4 Author

    Taman da svi imaju obezbedjen legalni rok kasnjenja nakon valute gratis sva meseca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...