Kako se može registrovati online prodaja

Fiskalne kase i novi propisi za prodavce preko interneta

IzdvajamoPoslovanje

4.11.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Fiskalne kase i novi propisi za prodavce preko interneta Fiskalne kase i novi propisi za prodavce preko interneta
Od stupanja na snagu novog Zakona o fiskalizaciji obavezu da poseduju fiskalnu kasu imaju i trgovci koji preko interneta prodaju svoje proizvode ili usluge.... Fiskalne kase i novi propisi za prodavce preko interneta

Od stupanja na snagu novog Zakona o fiskalizaciji obavezu da poseduju fiskalnu kasu imaju i trgovci koji preko interneta prodaju svoje proizvode ili usluge. Po starim propisima oni nisu morali da izdaju fiskalne račune.

Podsetimo, od 1. januara 2023. godine razmena e-faktura biće u potpunosti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora, čime će biti završen proces prelaska na novi način rada, započet u maju ove godine.

U sistem je prvo ušao javni sektor, uz obavezu da u međusobnim transakcijama izdaje i prima elektronske fakture, ali i deo privatnog sektora. Privrednici koji posluju sa javnim sektorom takođe su od 1. maja morali da izdaju fakture kroz SEF, a od 1. jula i da ih primaju, ne samo od subjekata javnog sektora već i od privatnika koji odaberu da ih dostave kroz elektronski sistem. Tako se do početka jula u SEF registrovalo više od 46.000 privrednika.

Firme i preduzetnici koji sami isporučuju robu kupcima dužni su da svaku isporuku fizičkim licima sprovedu kroz fiskalnu kasu. Prilikom isporuke robe neophodno je ispostaviti račun kupcu. Podaci o potrošaču na računu nisu neophodni, ali je važno da su iskazani podaci isporučioca, kao i vrsta, količina i cena robe.

U skladu sa Zakonom o trgovini prodavac je dužan da poseduje isprave o proizvodnji, nabavci i prodaji robe, naročito sa podacima o poslovnom imenu, adresi, PIB-u i matičnom broju, odnosno broju iz odgovarajućeg registra proizvođača ili dobavljača, broju i datumu izdavanja isprave, nazivu, mernoj jedinici i količini robe, nabavnoj ceni, zaduženju za vlastitu robu, prodajnoj ceni robe.

Poreski savetnik Đerđ Pap objašnjava za Biznis.rs na koji način se može registrovati internet prodavnica.

Potrošačka korpa onlajn
Foto: Pixabay.com

“Internet prodavnica je ustvari način vršenja delatnosti koji se može organizovati u svim zamislivim oblicima organizovanja privrednih društava. Najčešći oblici su d.o.o. i preduzetnička radnja, a registruju se kao i svaki drugi privredni subjekt te forme u Agenciji za privredne registre (APR), s tim da se kao pretežna (osnovna) delatnost upisuje 47.91. – trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta”, ističe Pap.

Pre početka vršenja prodaje robe i proizvoda na malo preko veb sajta, društvenih mreža i slično, potrebno je da nadležni organ u preduzeću ili vlasnik preduzetničke radnje donese odluku o prodaji.

Prema rečima poreskog savetnika, u odluci treba da bude navedeno da će se privredni subjekt pored registrovane delatnosti baviti i prodajom putem interneta. Odluka o proširenju delatnosti ne registruje se u APR-u, ali je potrebno da postoji i da je zavedena u knjigu odluka.

Takođe, obaveze prodavaca koji svoje proizvode ili usluge nude preko interneta uređuje Zakon o zaštiti potrošača. Svi subjekti koji prodaju robu putem interneta su u obavezi da kupca detaljno informišu o ceni proizvoda, da pruže opis tehničke ili druge karakteristike, da istaknu garantni period ako je reč o tehničkoj robi.

“Članom 56 Zakona o zaštiti potrošača propisana je obaveza da kupci budu informisani o uslovima reklamacije. Obaveštenje o reklamaciji i o odustajanju od prodaje i vraćanju robe prodavac je obavezan da vidno postavi na stranici na kojoj prodaje proizvod”, objašnjava naš sagovornik.

Još jedna novina očekuje kako potrošače, tako i prodavce koji se bave trgovinom putem interneta. Naime, ministri EU su potpisali dokument i to je bila poslednja faza pre nego što Evropska unija dobije dugo očekivani propis – Zakon o digitalnim uslugama.

Iz Brisela poručuju da se očekuje da nacionalna tela i Evropska komisija obezbede uslove kako bi se propisi sprovodili. Velike tehnološke kompanije već neko vreme lobiraju kako bi ublažili zahteve koje donosi ovaj zakon, a posebno one koji se odnose na ciljano oglašavanje i razmenu podataka o korisnicima, piše Politika.

Zakon će, pre svega, zabraniti ciljano oglašavanje zasnovano na religiji, seksualnoj orijentaciji ili etničkoj pripadnosti pojedinca, a ni maloletna lica neće moći da budu predmet oglašavanja. Velike onlajn platforme, kao što je na primer Facebook, moraće da pruže transparentne algoritme za korisnike. U obrazloženju ovog propisa se navodi da će velikim kompanijama takođe biti zabranjena „manipulacija platformama koje utiču na demokratske procese i bezbednost“.

Uz jasno objašnjenje velike kompanije će biti u obavezi da uklanjaju nezakonit sadržaj i obezbede korisnicima mogućnost žalbe. Takođe će morati da obezbede ključne podatke korisnicima kako bi „pružili bolji uvid u to kakvi sve rizici na mreži postoje“. Interesantno je da će onlajn prodavnice morati da čuvaju osnovne informacije o trgovcima na svojoj platformi kako bi pojedinci koji prodaju ilegalnu robu ili usluge bili lakše locirani.

To je možda i najznačajnija promena za potrošače, jer će sada znati od koga kupuju proizvode na internetu, odnosno da li prodavci rade legalno..

 • MARKO7

  4.11.2022 #1 Author

  Pa i treba tako uraditi, nit plaćaju porez niti ništa

  Odgovori

 • VOJKAN

  4.11.2022 #2 Author

  Zakon se toliko brzo menja da nije lako ispratiti šta je sve aktuelno

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.11.2022 #3 Author

  Naravno da treba,njima je mnogo teze uci u trag sto se poslovanja tice,ne treba da budu izuzeti od ostalih pravnih subjekata..

  Odgovori

 • DUSICA

  5.11.2022 #4 Author

  I treba da imaju fiskalnu kasu.

  Odgovori

 • LEKI

  5.11.2022 #5 Author

  Svakako da je ovo neophodno i vazno ,kako bi inace bilo sve regularno

  Odgovori

 • Lelica

  6.11.2022 #6 Author

  Pa i vreme je,zasto bi oni bili postedjeni u odnosu na ostale firme koje regularno izmiruju svoje obaveze.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...