Udruženje ZPPS poslalo otvoreno pismo Narodnoj skupštini

Privrednici traže profesionalniji odnos poreskih inspektora

PoreziPoslovanje

2.11.2022 12:23 Autor: Ljiljana Begović 0

Privrednici traže profesionalniji odnos poreskih inspektora Privrednici traže profesionalniji odnos poreskih inspektora
Protest trgovaca iz Niša koji su se bunili protiv lošeg tretmana poreskih inspektora dobio je podršku ostalih privrednika širom Srbije. Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i... Privrednici traže profesionalniji odnos poreskih inspektora

Protest trgovaca iz Niša koji su se bunili protiv lošeg tretmana poreskih inspektora dobio je podršku ostalih privrednika širom Srbije. Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ (ZPPS) poslalo je zahtev Skupštini Srbije da se otvori javno slušanje na temu – „Da li je posao poreskih inspektora da terorišu ili da budu servis privredi i građanima“ – i da se izvrši nadzor nad radom Ministarstva finansija.

Vlasnici i radnici u radnjama u podzemnom prolazu u Nišu ocenili su da ni u jednom drugom gradu u našoj zemlji preduzetnici nisu suočeni sa „pritiskom“ sa kakvim se sreću Nišlije.

Iz udruženja ZPPS za Biznis.rs kažu da podržavaju proteste i uvek pozivaju privrednike da ne ćute na nepravdu i da se bore za svoja prava.

“Pratimo razvoj situacije i Udruženje je na raspolaganju domaćim privrednicima i preduzetnicima za svaku vrstu koordinacije i udruživanja u cilju normalizacije uslova poslovanja”, navode naši sagovornici.

Oni ocenjuju da se poreske kontrole već duže vreme sprovode na neprofesionalan način, koristeći represiju.

U uređenim sistemima poreski i drugi inspektori imaju prvenstveno savetodavnu ulogu i ponašaju se kao partneri privredi, kako i treba da bude. Dakle, normalan pristup bi bio da kada se uoči neka nepravilnost inspektor na tu nepravilnost ukaže, objasni postupak usklađivanja i ostavi rok za otklanjanje nepravilnosti. Zatvaranjem objekata zbog minornih neslaganja krši se ustavno pravo na rad privrednika, ugrožavaju se radna mesta i pravi se šteta budžetu, jer privrednik koji ne radi neće zaraditi ni za sebe ni za porez. Ovaj pristup je pogrešan i iz razloga što državni aparat šalje jasnu poruku da se više isplati raditi neregistrovan na crno nego legalno”, ističu iz udruženja.

Foto: Shutterstock

Kao rešenje predlažu da se profesionalizuje rad Poreske uprave i uspostavi partnerski umesto represivnog odnosa sa privredom.

“Takođe, smatramo da je potrebno izmeniti kaznenu regulativu na način da se za prvu nepravilnost uvek ostavlja rok za otklanjanje, a zatim da ona bude gradaciona, da se uzima u obzir ekonomska moć privrednog subjekta i da forma ne bude iznad suštine. O svemu ovome smo govorili na našim konferencijama i uputili smo mnogobrojne dopise i zaključke Ministarstvu finansija u cilju unapređenja uslova poslovanja, što je u interesu naše ekonomije”, navode iz udruženja ZPPS i savetuju privrednike da nikako sami ne vode postupak poreske kontrole, već da angažuju stručne saradnike koji će se pobrinuti da inspektori ne prekorače svoja ovlašćenja i da se ponašaju u skladu sa relevantnim zakonima.

Predsednik upravnog odbora Udruženja Predrag Mitrović je u pismu predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću istakao nekoliko važnih stvari koje se tiču lošeg položaja privrednika u Srbiji, a koje je potrebno promeniti.

On je, pre svega, naveo da se sprovodi neadekvatna kontrola poslovanja stranih investitora korisnika subvencija, koja dozvoljava da se novac iznosi putem fiktivnih faktura, konsultanstskih usluga, transfernih cena, prodaje robe ispod cene koštanja sa ciljem iskazivanja gubitka u poslovanju i izbegavanja plaćanja poreza na dobit. Time se, prema rečima Mitrovića, iz Republike Srbije godišnje isisa 4,5 milijardi evra, što predstavlja glavni uzrok nelikvidnosti srpske privrede.

On dalje u pismu navodi da je loša strana i nepostojanje adekvatne strategije Ministarstva finansija za suzbijanje crnog tržišta organizovanog od strane neregistrovanih subjekata, kao i plasmana akcizne robe domaćih firmi u vlasništvu stranaca.

“Podaci su da postoji 180 miliona litara piva proizvedenog na crno, 200 miliona kutija cigareta, 200 miliona litara goriva, 50 miliona litara žestokih alkoholnih pića, 8.000 tona kafe ili 500.000 tona pšenice godišnje koja završi na crnom tržištu, kao i četiri milijarde evra vredna roba iz uvoza, kojom se utaji PDV od preko 600 miliona evra”, ocenjuje Mitrović.

On se u pismu osvrnuo i na modele kontrole poslovanja za koje kaže da su neprofesionalni i neefikasni, jer omogućavaju da oko 700.000 „zaposlenih“ radi na crno ili 750.000 zaposlenih u privatnom sektoru koji primaju zarade na minimalno obračunatu osnovicu.

Predsednik upravnog odbora udruženja ZPPS Predrag Mitrović u pismu predsedniku Narodne skupštine Srbije Ivici Dačiću izneo je i primedbe na Zakon o fiskalizaciji, poresko opterećenje malih zarada i nenamensko trošenje novca od eko taksi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...