Značajan pad broja oglasa za rad na daljinu u SAD

Radnici traže fleksibilnost, poslodavci je ukidaju u krizi

Bolji posaoPoslovanje

2.11.2022 12:58 Autor: Milica Rilak 0

Radnici traže fleksibilnost, poslodavci je ukidaju u krizi Radnici traže fleksibilnost, poslodavci je ukidaju u krizi
Istraživanje platforme LinkedIn pokazalo je da je u SAD broj oglasa za posao u kojima se nudi rad na daljinu u septembru opao za... Radnici traže fleksibilnost, poslodavci je ukidaju u krizi

Istraživanje platforme LinkedIn pokazalo je da je u SAD broj oglasa za posao u kojima se nudi rad na daljinu u septembru opao za šest procentnih poena u odnosu na februar, kada je rekordnih 20 odsto oglasa nudilo takvu opciju budućim zaposlenima, dok su u isto vreme oglasi koji nude fleksibilne oblike rada privukli više od polovine prijava onih koji traže posao.

Iako je septembarskih 14 odsto oglasa sa ponudom rada na daljinu mnogo više od dva odsto, koliko ih je bilo pre izbijanja pandemije, to je daleko manje nego što zaposleni žele, ocenio je za CNBC Make It jedan od direktora u LinkedInu Džoš Graf (Josh Graff).

Tome u prilog idu podaci o broju prijava koje privuku oglasi za posao sa opcijom rada na daljinu.

Osim u SAD, gde se na oglase za radna mesta sa takvom opcijom javilo 52 odsto onih koji menjaju ili traže posao, rad na daljinu popularan je i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. U te dve zemlje devet odsto ukupnog broja oglasa za posao nudi i rad na daljinu, i oni su privukli 20 odsto prijava zainteresovanih kandidata u Britaniji i 22 odsto u Nemačkoj.

Istraživanje Global Talent Trends, koje je za LinkedIn sprovela agencija YouGov kroz anketiranje 3.000 najviših rukovodilaca u kompanijama sa najmanje 1.000 zaposlenih, pokazalo je, međutim, da je njih 68 odsto zabrinuto da će ekonomska nestabilnost i moguća recesija izbrisati napredak na polju fleksibilizacije rada napravljen tokom pandemije.

Primećuje se, takođe, i trend usporavanja novog zapošljavanja u ovoj u odnosu na 2021. godinu, koji LinkedIn beleži na uzorku od 14 zemalja, od Indije i Brazila do Nemačke, Italije i Francuske. 

Kada je reč o kretanjima na tržištu rada, dinamika je i dalje na strani radnika, koji za sada mogu da zahtevaju više od svojih poslodavaca kada su u pitanju plate, fleksibilnost i beneficije. Ali ravnoteža snaga će verovatno početi da se izjednačava u narednim mesecima”, ocenila je glavni ekonomista u LinkedInu Karin Kimbrou (Karin Kimborough).

To, međutim, ne znači da kompanije treba da izgube iz vida želje i potrebe potencijalnih radnika kojima su na vrhu liste prioriteta i dalje visina zarade, mogućnost usklađivanja poslovnih i privatnih obaveza i – fleksibilnost na radnom mestu.

“Kompanije koje usporavaju napredak postignut u domenu rada na daljinu i drugih oblika fleksibilnosti na radnom mestu rizikuju da demotivišu svoju radnu snagu i gurnu ih kod konkurenata koji nude atraktivnije opcije”, rekao je Graf za CNBC i ocenio da će od fleksibilnosti sve više zavisiti opstanak preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...