uticaj pandemije i tehnologije na radne odnose

Prednosti i mane kombinovanog rada od kuće i iz kancelarije

BiznisBolji posaoHi-techInovacijePreduzetnikVesti

5.4.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Prednosti i mane kombinovanog rada od kuće i iz kancelarije Prednosti i mane kombinovanog rada od kuće i iz kancelarije
Agencija Chapter 4 sprovela je petu godišnju anketu čija je tema transformacija poslovanja i novi modeli i oblici rada koji su nastali kao rezultat... Prednosti i mane kombinovanog rada od kuće i iz kancelarije

Agencija Chapter 4 sprovela je petu godišnju anketu čija je tema transformacija poslovanja i novi modeli i oblici rada koji su nastali kao rezultat ubrzane digitalizacije koja je, u isto vreme, posledica pandemije.

U anketi su učestvovali zaposleni iz kompanija širom Srbije, a oko 55 odsto ispitanika smatra da je digitalna transformacija unapredila poslovne procese u pogledu brzine i efikasnosti i povećala stepen efikasnosti i saradnje između kolega, kao i da je brže digitalizovanje poslovanja jedan od glavnih prednosti transformacije poslovanja koje je evidentno od početka pandemije korona virusa.

Client Service Director agencije Chapter 4 Olivera Petrović rekla je da rezultati pomogli da se sagledaju izazovi sa kojima se timovi i pojedinci suočavaju usled transformacije načina rada izazvane pandemijom.

„Pored toga, ispitanici su nam otkrili i na koji način su transformisani modeli rada unapredili procese, uticali na njihovu profesionalnu motivaciju, ali i njihove lične živote. Takvi uvidi su značajan impuls i nama, komunikacijskim konsultantima, u kreiranju strategija i planova koji će u novim okolnostima biti realni i izvodljivi, a ujedno će pružati i alate za ostvarenje postavljenih poslovnih i komunikacijskih ciljeva kompanija“, rekla je Petrović.

Kada je reč o organizaciji rada, polovina ispitanih je navela da u njihovim organizacijama zaposleni rade kombinovano od kuće i iz kancelarije, prema sopstvenoj organizaciji, dok 20 odsto navodi da još uvek radi kombinovano prema planskom modelu kompanije.

Foto: Chapter 4

Rad od kuće negativno je uticao na povezanost zaposlenih, smatra više od 38 odsto ispitanika, kao i da je integrisanost timova manja nego što je bila, što negativno utiče na timski duh. Prema oceni anketiranih, integracija je posebno otežana novim članovima tima.

Ispitanici navode i da je povećan stepen efikasnosti i saradnje među zaposlenima (19 odsto), kao i transparentnost (15,2 odsto).

„Najvećim benefitom transformacije poslovanja kao posledice pandemije ispitani smatraju fleksibilnost (60,6 odsto)“, navodi se u saopštenju agencije Chapter 4.

Drugi odgovori koji su zabeležili visok procenat zastupljenosti su: brže digitalizovanje poslovanja (49 odsto ispitanih), manji troškovi poslovanja (46,2 odsto), bolje balansiranje privatnog života i poslovnih obaveza (38,5 odsto).

Foto: Chapter 4

Kada je reč o negativnim efektima transformacije poslovanja kao posledice pandemije, velika većina ističe pritisak na internu komunikaciju u organizacijama. Skoro 50 odsto ispitanih smatra da je glavni negativan efekat otežano građenje odnosa sa članovima tima. Isti procenat navodi pritisak na mentalno zdravlje. Pad motivacije zaposlenih navodi oko trećina ispitanika, a nedefinisano radno vreme i lošije planiranje je prisutno u odgovorima oko 30 odsto ispitanih.

Kada je reč o oblicima digitalne komunikacije koji su uvedeni od početka pandemije korona virusa, čak 90 odsto ispitanika navodi da su to online sastanci sa klijentima i saradnicima, dok 41 odsto navodi hibridne događaje.

Anketirani kao sledeću fazu transformacije modela rada do kraja 2022. godine vide više korporativnih događaja i okupljanja, više društveno-odgovornih i projekata solidarnosti, ali i dalje investiranje u digitalizovanje poslovanja, zatim sledi više projekata usmerenih na brigu o zaposlenima i timski duh i otvorenu mogućnost rada izvan kancelarije (remote).

Potpuni povratak u kancelarije predviđa nešto manje od trećine ispitanih.

Kada je reč o ličnom utisku, više od polovine ispitanika smatra da su se veoma dobro snašli u uslovima izmenjene poslovne realnosti, jedna četvrtina svoj učinak smatra odličnim, a 21 odsto smatra dobrim.

  • SNEZANA

    5.4.2022 #1 Author

    Sve ima svoje prednosti I mane,ali da posao treba da se radi od kuce,to bi oduvek tako bilo.

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #2 Author

    Po meni rad od kuće treba dozvoliti smo u ekstremnim situacija i to je to.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #3 Author

    Mnogi su se navikli,ali mislim da je ucinak veci kada se dolazi na posao…

    Odgovori

  • LUKA

    5.4.2022 #4 Author

    Odlicno ko I’ma mogucnost rada od kuce

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.4.2022 #5 Author

    Sve zavisi od uslova, a pre svega od vrste posla koja se obavlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...