puni iznos isplaćivalo 81 odsto poslodavaca

U prethodna dva meseca 92 odsto preduzeća imala zaposlene na bolovanju od Covida-19

PoslovanjeSrbijaVesti

10.2.2022 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

U prethodna dva meseca 92 odsto preduzeća imala zaposlene na bolovanju od Covida-19 U prethodna dva meseca 92 odsto preduzeća imala zaposlene na bolovanju od Covida-19
Unija poslodavaca Srbije saopštila je u četvrtak da je njihova anketa pokazala kako je 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju od Covida-19 u... U prethodna dva meseca 92 odsto preduzeća imala zaposlene na bolovanju od Covida-19

Unija poslodavaca Srbije saopštila je u četvrtak da je njihova anketa pokazala kako je 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju od Covida-19 u prethodna dva meseca, kao i da je puni iznos zarade tokom trajanja tog bolovanja isplaćivalo 72 odsto poslodavaca.

Kako je navedeno, kod mikro i malih preduzeća puni iznos plate isplaćivalo 81 odsto poslodavaca, prenosi Beta.

Unija poslodavaca Srbije je anketu sprovela na uzorku od skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina.

„U 65 odsto anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog covida, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme, najviše su pogođena mikro preduzeća“, navedeno je u saopštenju.

Dodato je da je kod tri četvrtine poslodavaca bolovanje zaposlenih trajalo do tri nedelje, a kod jedne četvrtine i duže.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, 72 odsto anketiranih se odlučilo za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima, 15 odsto da je moralo da smanji obim poslovanja, a osam odsto je angažovalo nove radnike.

Neki su skratili radno vreme ili uputili zaposlene na rad od kuće.

„U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju punu zaradu radnicima obolelim od covida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je covid“, navela je Unija poslodavaca.

Poslodavci su preporučili nadležnim organima da donesu i sprovode jasnu strategiju u borbi protiv pandemije i da intenzivno rade na vakcinaciji, kao i da bi poslodavci trebalo da isplaćuju obolelima od covida zakonom predviđenih 65 odsto zarade, a da ostatak do pune plate da doplati država.

Oni su takođe preporučili da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje.

  • N.N.

    10.2.2022 #1 Author

    Ocekivano jer je pandemija na svom vrhuncu a i mere se slabo postuju

    Odgovori

  • STRELAC

    10.2.2022 #2 Author

    A zasto bi se samo za KOVID placalo 100%?

    Odgovori

    • MAJALG

      10.2.2022 #3 Author

      Slazem se!

      Odgovori

    • STRAHINJA

      10.2.2022 #4 Author

      Pa najbolje da se 100% placa kad neko uzme bolovanje jer ga boli trepavica

      Odgovori

  • TATJANA

    10.2.2022 #5 Author

    Pitam se kako nije 100%

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.2.2022 #6 Author

    Ovaj nadam se poslednji omikron soj je i napravio statistiku od 92%.Drzava bi i trebalo da dotira razliku za bolovanje zaposlenih,mada mislim da od toga nema nista…

    Odgovori

  • DANIJELA

    10.2.2022 #7 Author

    Nije ok da se samo za kovid placa 100%.

    Odgovori

  • JOVANA

    11.2.2022 #8 Author

    slažem se nije u redu da se plaća samo za kovid

    Odgovori

  • JANA

    12.2.2022 #9 Author

    Slažem se da nije u redu samo kovid plaćati 100 posto, svakako je jako teško i poslodavcima i zaposlenima. statistika novozaraženih je iz dana u dan sve veća, ne nazire se kraj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...