Zakonske promene paušalnog oporezivanja i elektronskog fakturisanja

Advokati od 2023. godine masovno prelaze u knjigaše, za neke obavezne i e-fakture

IzdvajamoPoreziSrbija

18.10.2022 14:05 Autor: Ljiljana Begović 6

Advokati od 2023. godine masovno prelaze u knjigaše, za neke obavezne i e-fakture Advokati od 2023. godine masovno prelaze u knjigaše, za neke obavezne i e-fakture
Od 1. januara 2023. godine advokate u Srbiji očekuju velike promene u poslovanju. Prema procenama, oko 12.000 paušalno oporezovanih advokata moraće da pređe u... Advokati od 2023. godine masovno prelaze u knjigaše, za neke obavezne i e-fakture

Od 1. januara 2023. godine advokate u Srbiji očekuju velike promene u poslovanju. Prema procenama, oko 12.000 paušalno oporezovanih advokata moraće da pređe u takozvane preduzetnike knjigaše, jer se menjaju odredbe paušalnog oporezivanja.

Takođe, pravnici koji se bave advokaturom moraće – ako rade sa državnim sektorom – i da izdaju e-fakture i budu deo sistema e-fiskalizacije.

Advokat Milan Milutinović iz advokatske kancelarije Gnjatović law za Biznis.rs kaže da advokati neće morati nužno da pređu na sistem vođenja knjiga, ali će im to biti znatno jeftinije i isplativije od paušalnog oporezivanja, iz razloga što prestaju da važe odredbe aktuelne legislative koje su se odnosile na niži iznos paušalno određenih javnih prihoda.

“Advokati će se u većini slučajeva okrenuti vođenju knjiga kako bi, prvo minimizirali svoje troškove, a drugo kako bi im kao trošak bili uračunati svi realni troškovi koje imaju u obavljanju svoje delatnosti kao što su kancelarijski materijal, gorivo i slično, a što se ne uračunava kao trošak kod paušalnog oporezivanja”, navodi Milutinović.

Novina od 2023. godine je ta što ističe Uredba koja propisuje da poreska obaveza ne može da se poveća više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Pixabay/LEANDRO AGUILAR

Uredba koja je doneta 2020. godine značajno je promenila dotadašnji način utvrđivanja osnovice za paušalni porez i doprinose.

Poreski savetnici ističu da je nov način oporezivanja paušalaca generalno povećao paušalni porez i doprinose, te se pojedinim paušalcima više isplati da pređu u dvojno knjigovodstvo i da plaćaju porez na stvarno ostvareni prihod.

Jedan od najvažnijih uslova je da se paušalno oporezivanje može odobriti preduzetnicima koji imaju ukupan promet u kalendarskoj godini manji od šest miliona dinara. Paušalno oporezivanje se ne može odobriti preduzetniku koji, na primer, obavlja delatnost trgovine ili preduzetniku koji je obveznik PDV-a.

U nov sistem fiskalizacije ući će i deo advokata

Osim toga što će početi sa vođenjem knjiga, advokati će ako sarađuju sa javnim sektorom i državnim institucijama za svoje usluge morati da izdaju e-fakture i ako su zakonom o fiskalizaciji oslobođeni te obaveze.

“Nije bitno da li je konkretan privredni subjekat paušalac ili knjigaš sa aspekta postojanja obaveza za izdavanje fiskalnog računa. Bitno je da li je zakonskim odredbama koje se odnose na fiskalizaciju kvalifikovan kao obveznik izdavanja fiskalnih računa, a što se određuje s obzirom na delatnost konkretnog privrednog subjekta”, objašnjava advokat Milan Milutinović.

Naš sagovornik dodaje da advokati jesu izuzeti od primene zakonskih odredbi o fiskalizaciji i neće ni u kom slučaju biti dužni da izdaju fiskalne račune, ali da postoji izuzetak.

One kolege koje budu sarađivale sa državnim sektorom, bilo da izdaju ili primaju fakture, biće dužni da se registruju i koriste sistem elektronskih faktura pri Ministarstvu finansija Republike Srbije i da svoje eventualne fakture prema javnom sektoru, takođe izdaju isključivo preko tog sistema”, ističe Milutinović.

NALED i Digitalna zajednica traže produžetak zaštite paušalaca

Naled i Digitalna zajednica su pokrenuli inicijativu sa ciljem produženja zaštite za paušalce i niži porez za radnike koji posluju preko interneta i odluče se za paušalni model poslovanja.

Prvi zahtev inicijative odnosi se na produženje odredbe koja se tiče ograničenja povećanja paušalnog opterećenja za maksimalno 10 odsto na godišnjem nivou, i obuhvata sve paušalce. Ova odredba prestaje da važi od 1. januara sledeće godine, i u slučaju da se ne produži imaće za posledicu višestruko uvećanje opterećenja za određene paušalce.

Dodatno, inicijativa ima za cilj promenu načina obračuna paušalnog opterećenja za dve dominantne delatnosti među licima koja posluju preko interneta. Konkretno, misli se na šifre delatnosti 8559 (Predavanje stranih jezika preko platformi) i 8211 (Virtuelni asistenti i unos podataka).

  • BIJUTI27

    18.10.2022 #1 Author

    Baš me zanima kako će sve to funkcionisati, pogotovo ortačka advokatska društva..

    Odgovori

  • Anna

    18.10.2022 #2 Author

    Biće im lakše.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.10.2022 #3 Author

    Bice im znatno jeftinije i lakse kad predju sa pausalnog poslovanja…

    Odgovori

  • GAGA

    19.10.2022 #4 Author

    Ne sekiram se ja za njih. Opet ce oni strajkom dobiti ono sto hoce. Jedinstveni su i moze im se

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.10.2022 #5 Author

    Advokati traže rupe u zakonu. Da plate porez manje. Frašanima uvek naplaćuju višu tarifu

    Odgovori

  • Lolek

    19.10.2022 #6 Author

    #Snadjise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...