Prihodovano 56 miliona evra više od predviđenog

Rebalans crnogorskog budžeta zbog većih prihoda i dinamike kapitalnih investicija

RegionVesti

16.8.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rebalans crnogorskog budžeta zbog većih prihoda i dinamike kapitalnih investicija Rebalans crnogorskog budžeta zbog većih prihoda i dinamike kapitalnih investicija
Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Crne Gore odnosi se prvenstveno na tehničko usaglašavanje sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave i rezultat... Rebalans crnogorskog budžeta zbog većih prihoda i dinamike kapitalnih investicija

Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Crne Gore odnosi se prvenstveno na tehničko usaglašavanje sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave i rezultat je ubrzavanja kapitalnih investicija i većeg ostvarenja prihodne strane, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Kapitalne investicije se izvode mnogo bržom dinamikom od planirane, i u cilju hitnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture, obavezna je preraspodela sredstava na projekte kojima je brža dinamika od planirane“, objasnili su iz Ministarstva finansija, prenela je Mina.

Sa druge strane, kako su naveli, kontinuirano snažan ekonomski rast tokom ove godine i značajni rast prihoda iznad plana, uslovili su potrebu revidiranja procena postavljenih ovogodišnjim Zakonom o budžetu.

„Prema revidiranim projekcijama predloženim rebalansom budžeta, ukupni prihodi, u odnosu na inicijalni Zakon o budžetu, veći su oko 56 miliona evra, dok su rashodi na približno istom nivou, a odnose se na nasleđene obaveze za bivše radnike preduzeća Radoje Dakić, sredstva za subvencije preduzećima koja zapošljavaju lica sa invaliditetom, zarade zaposlenih u sektoru prosvete, kao i za stvaranje pretpostavki za formiranje naftnih rezervi“, precizira se u saopštenju.

Planirani nivo deficita budžeta u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), usled revidirane projekcije BDP-a, niži je 0,09 odsto BDP-a i iznosi 3,26 odsto BDP-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.