iznos kumulativno porastao za skoro četvrtinu

Aerodromi Crne Gore obračunali popuste avio-kompanijama od 10,2 miliona evra

BiznisRegion

19.4.2024 12:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Aerodromi Crne Gore obračunali popuste avio-kompanijama od 10,2 miliona evra Aerodromi Crne Gore obračunali popuste avio-kompanijama od 10,2 miliona evra
Aerodromi Crne Gore (ACG) prošle godine su svojim poslovnim partnerima avio-kompanijama, obračunali popuste na cenu aerodromskih usluga u ukupnom iznosu od 10,2 miliona evra.... Aerodromi Crne Gore obračunali popuste avio-kompanijama od 10,2 miliona evra

Aerodromi Crne Gore (ACG) prošle godine su svojim poslovnim partnerima avio-kompanijama, obračunali popuste na cenu aerodromskih usluga u ukupnom iznosu od 10,2 miliona evra.

To pokazuju podaci iz izveštaja o poslovanju ACG u prošloj godini, koju je ta kompanija završila sa ostatkom dobiti pre oporezivanja u iznosu od 10,53 miliona evra, što je skoro pet puta bolji rezultat nego godinu ranije, prenosi Mina, pozivajući se na Vijesti.

U odnosu na 2022. godinu, kada su popusti na usluge dati avio-kompanijama ukupno bili nešto iznad 7,4 miliona evra, lani je taj iznos kumulativno porastao za skoro četvrtinu.

Prema podacima iz izveštaja, državna kompanija je najveći iznos popusta na cene aerodromskih usluga lani odobrila crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku Air Montenegro 4,03 miliona evra.

Sledeća na listi je Air Serbia sa 1,2 miliona evra, potom low cost-eri Ryanair Limited 982.660 evra, Wizz Air 819.690 hiljada evra, Ryanair UK Limited 571,700 evra i Wizz Air Malta 523.760 evra.

Turska nacionalna avio-kompanija, Turkish Airlines, koja cele godine iz Tivta i Podgorice leti za Istanbul, ostvarila je popuste u iznosu od 467.090 evra, britanski low cost-er Easyjet Airlines 350.760 evra, austrijski nacionalni prevoznik Austrian Airlines 292.450 evra, a turski low cost-er Pegasus 237.440 evra.

Preostali iznos od 747.590 evra odnosi se na popuste za još 21 avio-kompaniju kojoj su oni dodeljeni u prošloj godini.

Ove popuste ACG su odobravali u skladu sa svojom podsticajnom šemom od 22. decembra 2022.

Popusti se obračunavaju po osnovu podsticaja za otvaranje novih ruta, povećavanje broja letova na postojećim rutama, ukupan broj odlazećih putnika, podsticaja za avio-kompanije koje obavljaju saobraćaj na takozvanim strateškim rutama, te popusta za avio-kompanije koje imaju bazirane vazduhoplove na aerodromu Podgorica i aerodromu Tivat.

Obračun popusta u skladu sa podsticajnom šemom vrši se pojedinačno, po svakoj avio-kompaniji, na način da se obračun popusta na pojedine usluge može dati samo po jednom osnovu. Avio-kompanije koriste odobrene popuste za zatvaranje tekućih i budućih obaveza prema ACG po izdatim računima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...