Bogato međunarodno iskustvo iskoristiće za borbu protiv mnogih izazova

Antonela Basani nova potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije

BiznisEUInfrastrukturaRegionSvet

3.4.2023 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Antonela Basani nova potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Antonela Basani nova potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije
Antonela Basani (Antonella Bassani) je nova potpredsednica za region Evrope i Centralne Azije (ECA). Ona na dužnost stupa 3. aprila 2023. i na tom... Antonela Basani nova potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije

Antonela Basani (Antonella Bassani) je nova potpredsednica za region Evrope i Centralne Azije (ECA). Ona na dužnost stupa 3. aprila 2023. i na tom položaju rukovodiće strateškim i aktivnostima finansiranja, kao i istraživačkim radom Svetske banke.

Italijanska državljanka Antonela Basani prethodno je bila potpredsednica Svetske banke zadužena za budžet, vrednovanje učinka i strateško planiranje. Pre toga je obavljala funkciju direktorke za strateška pitanja i operacije Svetske banke u dva regiona (Bliskom istoku i Severnoj Africi i Istočnoj Aziji i Pacifiku) gde je bila odgovorna za strateško upravljanje i pružanje podrške regionalnim timovima za realizaciju strategija, operativnih aktivnosti, fleksibilnog i inovativnog finansiranja i istraživačkog rada, piše u zvaničnom saopštenju Svetske banke.  

Basani je bila i direktorka zadužena za mobilizaciju resursa, i na tom položaju starala se o obezbeđivanju sredstava za Međunarodnu asocijaciju za razvoj (IDA), fond Svetske banke namenjen najsiromašnijima.

“Prepoznajem značajne izazove sa kojima se suočavaju zemlje korisnici naših usluga – od zelene tranzicije do sigurnosti snabdevanja energentima i hranom – i to naročito nakon pandemije korona virusa i u jeku invazije Rusije na Ukrajinu. Unapred se radujem neposrednoj saradnji sa našim kolegama iz državnih organa, razvojnim partnerima i zaposlenima u Svetskoj banci na rešavanju tih pitanja“, izjavila je Basani.

Pored regiona Istočne Azije i Pacifika i Bliskog istoka i Severne Afrike, ona je u prethodnom periodu bila angažovana i u Podsaharskoj Africi i u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je upoznala poslovanje Svetske banke u celini i stekla stručna znanja o svim finansijskim aspektima rada ove institucije. Pre prelaska u Banku, Basani je radila za OECD u Parizu.

Doktorske studije iz međunarodne ekonomije završila je na Univerzitetu Džons Hopkins u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #1 Author

    Pokazace kroz rezultate svoje bogato iskustvo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...