Statističari smatraju da nema razloga za uzbunu

Austrija u tehničkoj recesiji

EURegion

5.12.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Austrija u tehničkoj recesiji Austrija u tehničkoj recesiji
Bruto domaći proizvod Austrije u trećem ovogodišnjem tromesečju u odnosu na drugo je pao za 0,5 odsto, pokazuju službeni podaci, što je drugi uzastopni... Austrija u tehničkoj recesiji

Bruto domaći proizvod Austrije u trećem ovogodišnjem tromesečju u odnosu na drugo je pao za 0,5 odsto, pokazuju službeni podaci, što je drugi uzastopni pad.

Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, piše B92 pozivajući se na austrijsku novinsku agenciju APA.

U poređenju s trećim tromesečjem prošle godine, austrijski BDP pao je za 1,8 odsto.

Prema statističarima, na pad BDP-a najviše je uticala industrija s padom od 4,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, promet s padom od devet odsto kao i trgovina s padom od 7,6 odsto. U međuvremenu su područja javne uprave, obrazovanja i zdravstva zabeležila rast od približno pet odsto.

Uspešne rezultate Austrija je ostvarila i u turizmu.

„S više od 80 miliona noćenja u razdoblju od maja do oktobra, austrijski pružaoci smeštaja su ove godine zabeležili više rezervacija nego bilo kog drugog leta“, saopšteno je iz Kancelarije za statistiku.

Statističari se pak nadaju poboljšanju ekonomske slike. Jedan od glavnih razloga je usporavanje pada prihoda industrije, za koju se očekuje da će se dodatno stabilizovati.

Kako dodaje APA, trenutna ekonomska situacija u Austriji odražava se i na broj insolventnih kompanija, koji je nešto iznad nivoa pre izbijanja pandemije, kao i pad broja novoosnovanih kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.