Usvojena inicijativa hrvatskih ugostitelja

Bakšiš u Hrvatskoj može i karticom, neoporezivo do 3.360 evra godišnje

RegionU fokusu

3.1.2024 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bakšiš u Hrvatskoj može i karticom, neoporezivo do 3.360 evra godišnje Bakšiš u Hrvatskoj može i karticom, neoporezivo do 3.360 evra godišnje
Gosti u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj mogu od početka ove godine ostaviti napojnicu i ako plaćaju karticama, a uz novi model fiskalizacije bakšiša utvrđen... Bakšiš u Hrvatskoj može i karticom, neoporezivo do 3.360 evra godišnje

Gosti u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj mogu od početka ove godine ostaviti napojnicu i ako plaćaju karticama, a uz novi model fiskalizacije bakšiša utvrđen je godišnji neoporezivi iznos od 3.360 evra, dok će finansijska zahvalnost gostiju ugostiteljima koja prevazilazi tu sumu biti oporezovana po stopi poreza na dohodak.

Udruženje ugostiteljskih delatnosti pri Hrvatskoj privrednoj komori (HGK) snažno se zalagalo i istrajalo na primeni modela fiskalizacije napojnica, što je primenjeno u poslednjem krugu poreske reforme, javila je agencija Hina, a preneo N1.

„Iznosi naplaćeni karticama nose u proseku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu“, rekla je direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević.

Ona je to ocenila kao „stimulativan potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje zaposlenih“ u tom sektoru.

Prema novom modelu, ako korisnici procene da usluga zaslužuje bakšiš mogu ga ostaviti i uz plaćanje karticom, što se povezuje uz izdati račun, a evidentiraju se podaci o iznosu napojnice i načinu davanja, gotovinom ili karticom.

Iznos napojnice se ne pokazuje na računu, na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma, objasnili su u HGK.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...