Prosečno čekanje 40 do 116 minuta

CEFTA: Ove godine brži prelazak granice za kamione sa kvarljivom robom

PoslovanjeRegion

11.3.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

CEFTA: Ove godine brži prelazak granice za kamione sa kvarljivom robom CEFTA: Ove godine brži prelazak granice za kamione sa kvarljivom robom
Inicijative CEFTA SEED i Zeleni koridori imaju ključnu ulogu u unapređenju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, a neupitan je i njihov značaj za put... CEFTA: Ove godine brži prelazak granice za kamione sa kvarljivom robom

Inicijative CEFTA SEED i Zeleni koridori imaju ključnu ulogu u unapređenju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, a neupitan je i njihov značaj za put država regiona ka EU, istakla je projektna menadžerka SEED+ projekta pri CEFTA Sekretarijatu, Edna Karadža.

Ona je, kako je objavila agencija MINA, rekla da se pojednostavljivanjem carinskih procedura i stvaranjem uslova za brži i lakši protok informacija i robe na prelazima eliminišu barijere u regionalnoj trgovini, povećava privredna aktivnost država i uspostavljaju čvrste veze među stranama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

„U toku ove godine planiramo da ubrzamo prelaz kamionima sa kvarljivom robom ne samo u CEFTA, nego i sa EU“, rekla je Karadža.

Ocenila je i da su digitalizacijom pojednostavili procese, ali i smanjili kašnjenja i troškove..

Ona je objasnila da je, kada su koncipiriali CEFTA SEED sistem, ideja bila stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmenu informacija na carini, a glavni cilj je eliminisanje papirologije i gubitka vremena, kao i obezbeđivanje transparentnosti i tačnost podataka.

„Ideja je definitivno zaživela, jer danas carinici imaju pristup elektronskim bazama i dokumentima, što omogućava bržu proveru, automatsko usklađivanje podataka i identifikaciju potencijalnih rizika“, objasnila je Karadža.

Prema njenim rečima, i iz perspektive vozača kamiona prednosti SEED sistema su brojne i podrazumijevaju manje čekanja na prelazima, brže inspekcije i smanjenje birokratije, niže troškove transporta, kao i celokupne logistike.

Podsetila je i da je SEED sistem nadogradili i dodatnim mogućnostima koje proizlaze iz CEFTA Dodatnog protokola 5 (AP5) i da je tako razvijen SEED+ koji za cilj ima i proširenje na nove oblasti poput trgovine uslugama, elektronske trgovine, infrastrukture kvaliteta i slično.

Karadža je naglasila da su kroz SEED sistem razvili posebnu metodologiju merenja vremena prelaska granice za kamione.

„Prema toj metodologiji, u prošloj godini za celu CEFTA, prazni kamioni čekali su na prelazima u proseku 40 minuta, roba praćena fitosanitarnim certifikatom 116 minuta, koliko i roba praćena veterinarskim sertifikatom“, precizirala je Karadža.

Ona je dodala da je prosečno čekanje na svim prelazima unutar CEFTA bilo 86 minuta, što je u poređenju sa 2022. godinom manje sedam minuta po kamionu.

„Stoga, imajući u vidu da je bilo više od 1,4 miliona prelazaka kamiona, to čini ukupno smanjenje čekanja od gotovo 19 godina u prošloj godini“, rekla je Karadža.

Najveće smanjenje čekanja, od 17 odsto, zabeleženo je kod robe praćene fitosanitarnim sertifikatom, što je mogući rezultat elektronske razmene fitosanitarnih sertifikata koja je uvedena krajem 2022. godine kroz CEFTA SEED sistem.

Ona je kazala da su Zeleni koridori, na inicijativu CEFTA-e i Transportne zajednice, uspostavljeni zahvaljujući SEED+ sistemu za elektronsku razmenu podataka.

Karadža je podsetila da su tokom pandemije koronavirusa Zeleni koridori služili za ubrzanje trgovine i carinjenje lekova i medicinske opreme i robe namenjene osnovnoj potrošnji.

„U međuvremenu, postali su jedna od najuspešnijih inicijativa regionalne saradnje koja je proširena na sve prelaze unutar CEFTA-e, ali i na neke sa zemljama članicama EU, poput Hrvatske, Italije i Grčke“, rekla je Karadža.

Zaključila je da su Zeleni koridori važan alat koji podržava nesmetanu i efikasnu trgovinsku i transportnu integraciju CEFTA strana, istovremeno ih približavajući tržištu EU.

  • oblak67

    11.3.2024 #1 Author

    vreme cekanja za njih je odavno trebalo da bude skraceno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...