Crna Gora predala jednogodišnji mandat

Srbija od januara 2024. preuzima predsedavanje CEFTA Sekretarijatom

RegionSrbija

7.12.2023 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija od januara 2024. preuzima predsedavanje CEFTA Sekretarijatom Srbija od januara 2024. preuzima predsedavanje CEFTA Sekretarijatom
Srbija će od januara 2024. godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje CEFTA Sekretarijatom, a na ovogodišnjem CEFTA Week-u Crna Gora je predala ovu ulogu našoj zemlji.... Srbija od januara 2024. preuzima predsedavanje CEFTA Sekretarijatom

Srbija će od januara 2024. godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje CEFTA Sekretarijatom, a na ovogodišnjem CEFTA Week-u Crna Gora je predala ovu ulogu našoj zemlji.

Konferencija koja je okupila oko 300 učesnika kako uživo, tako i online, održana je u Podgorici. Tradicionalno godišnje okupljanje visokih zvaničnika iz CEFTA ekonomija, Evropske unije i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima privrede, pružilo je priliku da se istraže potencijali digitalne trgovine sa fokusom na stvaranje efikasnijeg i međusobno povezanog trgovinskog okruženja, navodi se u saopštenju.

Takođe, CEFTA Week pod nazivom „eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj“, bio je prilika i za sumiranje postignutih rezultata i postavljanje osnova za budući tok delovanja.

„U 2024. godini Srbija će imati priliku da nastavi sa ispunjavanjem jednog od najvažnijih ciljeva, a to je regionalno povezivanje i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privreda i poboljšanja kvaliteta života građana. Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 odsto. Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće nam i priliku da među prioritete predsedavanja postavimo teme digitalizacije i elektronske trgovine“, izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije, Tomislav Momirović.

Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA, dodao je Momirović.

Sumirajući rezultate za 2023. godinu Danijela Gačević, VD direktora Sekretarijata CEFTA, istakla je da je posao koji obavlja CEFTA važan jer odgovara potrebama privrede, otvaranju radnih mesta i oblikovanju budućnosti naših ekonomija.

Foto: CEFTA Weeek 2023 Podgorica / Danijela Gačević

„Konačna potvrda o važnosti rada CEFTA-e došla je iz Novog plana rasta za Zapadni Balkan, koji prepoznaje CEFTA-u kao ključni mehanizam za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a gde digitalizacija ima jako važnu ulogu i mesto“, rekla je ona.

Kako je dodala, predsedavanje Crne Gore završava se sa devet dogovorenih politika koje poseduju kapacitet ne samo da transformišu ekonomije, već i unaprede poslovno okruženje i obogate svakodnevni zivot ljudi.

U svetlu novog Plana rasta za Zapadni Balkan Gert Jan Kopman, generalni direktor direktorata za susedsku politiku i proširenje u Evropskoj komisiji, naglasio je da rad koji se obavlja unutar Zajedničkog regionalnog tržišta, a koji predvode EU i CEFTA, čini osnovu za dobijanje pristupa jedinstvenom tržištu EU.
“Ekonomska integracija unutar regiona zasnovana je na pravilima i standardima EU, a usklađivanje sa primenom pravnih tekovina EU je suštinski uslov za bližu integraciju u okviru jedinstvenog tržišta EU. Zato se sedam prioritetnih aktivnosti navedenih u našem planu rasta u velikoj meri fokusira na rad koji vi obavljate: napredak u e-trgovini, uslugama dostave pošiljki i geoblokiranju, da navedemo samo tri oblasti, kako bi se omogućio pristup jedinstvenom tržištu“, naveo je Kopman.

Fokus više panel diskusija bio je na digitalizaciji i e-trgovini kao transformacionim snagama koje preoblikuju globalnu trgovinu, sa ciljem da se poslovnim subjektima omogući pristup većem tržištu, i da im se obezbede politike i alati koji su im potrebni da se efikasno takmiče ne samo unutar CEFTA-e, već i na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

 • ELLA

  8.12.2023 #1 Author

  Odlicno. Samo da Bude isplativo

  Odgovori

 • SHALIMAR

  10.12.2023 #2 Author

  Dad smo mi na redu da se pokazemo u najboljem svetlu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...