Modernije i fleksibilnije regulative Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini

CEFTA počinje da primenjuje prelazna pravila o preferencijalnom poreklu robe

EUSrbija

1.2.2023 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEFTA počinje da primenjuje prelazna pravila o preferencijalnom poreklu robe CEFTA počinje da primenjuje prelazna pravila o preferencijalnom poreklu robe
Članice Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) počinju u sredu primenu prelaznih pravila o preferencijalnom poreklu robe, zajedno sa pravilima Panevromediteranske (PEM) konvencije. Dok... CEFTA počinje da primenjuje prelazna pravila o preferencijalnom poreklu robe

Članice Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) počinju u sredu primenu prelaznih pravila o preferencijalnom poreklu robe, zajedno sa pravilima Panevromediteranske (PEM) konvencije. Dok čekamo reviziju PEM konvencije, većina ugovornih strana, uključujući CEFTA strane, Evropsku uniju i Evropsku asocijaciju za slobodnu trgovinu (EFTA), odlučila je da omogući kompanijama da koriste modernizovana i pojednostavljena pravila o poreklu, te je počela primenu prelaznih pravila na bilateralnoj osnovi, saopšteno je iz CEFTA-e.

“Nova pravila su fleksibilnija, s ciljem smanjenja administrativnog opterećenja, a samim tim i pojednostavljenja trgovine, pružanja više mogućnosti i omogućavanja kompanijama da postanu konkurentnije na drugim tržištima”, navodi se u saopštenju.

Pravila su stupila na snagu 1. februara 2023. godine, nakon što su sve članice CEFTA finalizovale interne procedure.

“Primenom revidiranih, fleksibilnijih i modernijih pravila, strane će moći da povećaju svoju izvoznu konkurentnost. Prelazna pravila o poreklu robe pojednostavljuju sistem, kao i utvrđivanje porekla robe, i dodatno olakšavaju trgovinu u CEFTA-i i sa EU“, objasnio je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

PEM konvencija je međunarodni sporazum koji ima za cilj uspostavljanje jedinstvenog skupa pravila o poreklu robe. Ugovorne strane PEM-a započele su 2013. godine diskusiju o reviziji Konvencije, kako bi je prilagodile ekonomskoj realnosti. Budući da usvajanje revidirane konvencije nije uspelo 2019. godine, većina ugovornih strana odlučila je da unapred primeni revidirana pravila. Za sada će se paralelno primenjivati dva seta pravila – originalna PEM pravila o poreklu i prelazna pravila – a ekonomski operateri će moći da biraju između primenjivih pravila.

Ovaj novi korak koji CEFTA preduzima ka olakšavanju trgovine fokusira se na smanjenje administrativne birokratije i povećanje obima trgovine. 

Nova pravila predviđaju nekoliko pojednostavljenja, uključujući:

  • Fleksibilnija i jednostavnija pravila proizvoda. 
  • Fleksibilnija pravila tolerancije: Povećanje udela nepreferencijalnih materijala u gotovim proizvodima od 10 do 15 odsto na osnovu neto mase za poljoprivredne proizvode, dok je za industrijske proizvode (osim tekstila) postavljena tolerancija na 15 odsto materijala bez porekla na osnovu cene franko fabrika finalnog proizvoda.
  • EUR.1 ili deklaracija o poreklu će važiti kao jedinstvena vrsta dokaza o poreklu i njen rok važenja je produžen sa četiri na 10 meseci.
  • Predviđene su i opcije dogovora o primeni sistema registrovanih izvoznika i dogovora o korišćenju dokaza o poreklu koji se izdaje i/ili dostavlja elektronskim putem.
  • Mogućnosti povrata carine i pune kumulacije kao prednosti prelaznih pravila u CEFTA-i se implementiraju od 2019. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...