U planu formiranje baze podataka o nepravilnostima i prekršajima za upravljanje rizikom i razmenu podataka

Carinske uprave u okviru CEFTA uspostavljaju elektronski sistem za lakše upravljanje rizikom

RegionVesti

24.10.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Carinske uprave u okviru CEFTA uspostavljaju elektronski sistem za lakše upravljanje rizikom Carinske uprave u okviru CEFTA uspostavljaju elektronski sistem za lakše upravljanje rizikom
Carinske uprave privreda koje učestvuju u Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) uskladile su na tehničkom nivou Nacrt odluke o uspostavljanju elektronskog sistema za... Carinske uprave u okviru CEFTA uspostavljaju elektronski sistem za lakše upravljanje rizikom

Carinske uprave privreda koje učestvuju u Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) uskladile su na tehničkom nivou Nacrt odluke o uspostavljanju elektronskog sistema za olakšavanje zajedničkog upravljanja rizicima za međusobnu trgovinu robom.

“One su se okupile u Budvi kako bi osigurale zajedničko razumevanje tehničkih aspekata razmene podataka od koristi za carinsko upravljanje rizicima u regionu”, saopšteno je iz Nemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Promocija spoljne trgovine.

Uspostavljanje elektronskog sistema za olakšavanje upravljanja rizikom trgovine robom među carinskim upravama CEFTA-e je, kako je ocenjeno, veliki korak napred kada je u pitanju smanjenje rizika koji proizilaze iz neobezbeđene trgovine, prenosi agencija Mina.

Kako se navodi, upravljanje carinskim rizikom je od velikog značaja za sistematsku identifikaciju rizika i sprovođenje mera potrebnih za olakšavanje trgovine, ograničavanje izloženosti riziku i poboljšanje i pojednostavljenje kontrola.

Implementacija odluke će pomoći definisanju i primeni regionalnog pristupa za zajedničko upravljanje rizicima.

“Ovakvi poboljšani sistemi upravljanja rizikom će poboljšati uočavanje visokih rizika i ubrzati carinjenje, dok će se poboljšati i kvalitet carinske kontrole. Poboljšano upravljanje rizikom zahteva jačanje saradnje sa drugim graničnim agencijama, kako bi se ubrzale granične formalnosti u korist preduzeća”, dodaje se u saopštenju.

Dok carinske uprave većine članica CEFTA-e imaju određeni nivo upravljanja rizikom, druge granične agencije i dalje zaostaju u pogledu kapaciteta i dostupnih alata, što često rezultira dugim, višestrukim i uzastopnim inspekcijama.

Takođe, razmena informacija u vezi sa rizikom između carinskih uprava CEFTA-e je još u veoma ranoj fazi.

“Nakon usvajanja, ova odluka će otvoriti put za uspostavljanje baze podataka o carinskim nepravilnostima i prekršajima za upravljanje rizikom i razmjenu podataka CEFTA profila rizika, brzih carinskih upozorenja i inspekcijskih izveštaja”, navodi se u saopštenju.

GIZ u ime Evropske unije (EU) i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi projekat “Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji”.

Projekat ima za cilj da pruži podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da dalje prodube regionalnu ekonomsku integraciju i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

U oblasti integrisanog upravljanja rizikom, projekat će pružiti podršku CEFTA strukturama za sprovođenje obaveza proisteklih iz Strategije upravljanja carinskim rizicima 2020/2024. i Mape puta strategije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...