uvoz ima mnogo brži tempo od izvoza

Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije 38,3 odsto u prvoj polovini godine  

SrbijaVesti

29.7.2022 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije 38,3 odsto u prvoj polovini godine   Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije 38,3 odsto u prvoj polovini godine  
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu ove godine iznosila je oko 32 milijarde evra, što je 38,3 odsto više nego u istom periodu... Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije 38,3 odsto u prvoj polovini godine  

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu ove godine iznosila je oko 32 milijarde evra, što je 38,3 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednost od 13 milijardi evra, što je rast od 30,5 odsto, dok je uvoz vredeo 18,9 milijardi evra i veći je za 44,2 odsto. Deficit je iznosio oko 5,8 milijardi evra, što je povećanje od 89,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 69,5 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,9 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije čine 58,8 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Kina, a u uvozu Kina, Nemačka, Rusija, Mađarska i Italija.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije bile su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima je suficit u razmeni iznosio oko 1,3 milijarde evra, koji je rezultat uglavnom izvoza nafte i naftnih derivata, poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), gvožđa i čelika, električnih mašina i aparata i pića.

  • STRAHINJA

    31.7.2022 #1 Author

    Pa da, kada uvozimo apsolutno sve kako je krenulo

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #2 Author

    Uvozimo cak i ono sto imamo na pretek…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...