istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji i bezgotovinskom plaćanju

Za 83 odsto preduzeća u Srbiji rezultat poslovanja u 2021. bio pozitivan

BiznisPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

28.7.2022 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za 83 odsto preduzeća u Srbiji rezultat poslovanja u 2021. bio pozitivan Za 83 odsto preduzeća u Srbiji rezultat poslovanja u 2021. bio pozitivan
Rezultati istraživanja o percepciji privrede i sivoj ekonomiji koje je sprovedeno u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje pokazuju da je za 83 odsto... Za 83 odsto preduzeća u Srbiji rezultat poslovanja u 2021. bio pozitivan

Rezultati istraživanja o percepciji privrede i sivoj ekonomiji koje je sprovedeno u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje pokazuju da je za 83 odsto preduzeća u Srbiji rezultat poslovanja za 2021. godinu bio pozitivan.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Ministarstvom finansija Srbije.

Istraživanje „Stavovi privrede o sivoj ekonomiji i bezgotovinskom plaćanju“ u okviru ovog projekta je rađeno u periodu od aprila do juna ove godine, na uzorku od 1.040 poslovnih entiteta koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR).

Rezultati pokazuju da privrednici kao glavne razloge za postojanje sive ekonomije vide visoko poresko opterećenje zarada i parafiskale (više od tri četvrtine odgovora) i da je potrebno sprovesti mere Programa za poresko rasterećenje zarada, posebno najnižih, uspostavljanje registra neporeskih nameta, ali i mera za podsticanje preduzetništva i smanjenje rada na crno, jačanje kapaciteta inspekcija i druge.

„U novim okolnostima još više na značaju dobija potreba za hitnim usvajanjem Programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025. čiji fokus treba da bude na savremenim digitalnim rešenjima, elektronskim procedurama i transakcijama i pažljivo odmerenim podsticajima za privredu. Smatramo da bi to trebalo da bude jedna od prvih stavki na agendi nove Vlade Srbije“, rekao je član naučnog veća NALED-a Goran Pitić.

Foto: NALED

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto privrednika prihvata samo gotovinu od koje im stiže tri četvrtine prometa, a za takvu situaciju kao glavne razloge navode nezainteresovanost kupaca da plaćaju bezgotovinski i visoke troškove.

Istovremeno, 86 odsto onih koji prihvataju kartice, instant i onlajn plaćanja, navode da je to pozitivno uticalo na njihovo poslovanje, prenosi agencija Beta.

Privrednici smatraju da je siva ekonomija najprisutnija u građevinarstvu i da raste kod zanatskih usluga, dok je u padu u ugostiteljstvu i trgovini.

Procenjuju da svako deseto preduzeće u njihovoj delatnosti nije registrovano, ali je procenat onih koji su spremni da ih prijave pao sa 60 na 54 odsto.

Privrednici takođe tvrde da za 88 odsto radnika uplaćuju pune doprinose i priznaju da im „na ruke“ isplaćuju do 12 odsto plate.

Sekretarka Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Ana Jović rekla je da su stavovi privrede bitniji nego stavovi građana jer se uz pomoć njih definišu mere i aktivnosti u programu, kao i da je siva ekonomija prisutna u svakoj državi.

„Od 1. maja ove godine počeo je da se sprovodi novi sistem fiskalizacije. Veliki deo privrede je zadovoljan, poreska uprava je krenula na terenske kontrole i nailazila na one koji nisu poslovali u skladu sa zakonom. Da bi ova fiskalizacija bila pristupačnija privredi, Vlada Srbije je obezbedila subvencije privrednicima kako ne bi imali trošak za nove fiskalne kase. Trenutno postoji preko 600 softverskih rešenja za fiskalne kase“, rekla je Jović.

Ona je istakla da će se kada bude formirana nova vlada raditi na povećanju bezgotovinskog plaćanja, kao i da će se nastaviti sa e-fakturama i implementacijom e-fiskalizacije.

Zlatko Milikić, tim lider projekta GIZ-a za Srbiju, rekao je da se radi na prvom POS programu kojim je predviđeno besplatno opremanje i do 25.000 prodajnih mesta POS terminalima.

„Kada je reč o podršci preduzetnicima i mikro i malim preduzećima, zajedno sa resornim institucijama, bankama i finansijskim sektorom želimo da omogućimo online prodaju uz subvencionisanu trgovačku naknadu u trajanju do godinu dana, bez dodatnih troškova“, naveo je Milikić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...