Zabeležen rast uvoza vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6

Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

LifestyleRegion

7.6.2024 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori
Crna Gora je u prošloj godini zabeležila rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, saopštio... Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Crna Gora je u prošloj godini zabeležila rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je na samitu Green Mobility, koji su organizovali Transportna zajednica i GIZ u Sarajevu, kazao da je Inicijativa Crne Gore za podsticanje električnih i hibridnih vozila od 2021. godine dala rezultate, prenosi Mina.

„Subvencije preko Eko-fonda direktno podstiču ekološki prihvatljiv transport, doprinoseći poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine. Ove subvencije, u rasponu od 2.500 do 5.000 evra, pokazuju jasnu posvećenost prelasku na čistije opcije prevoza”, kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, napori Crne Gore da ograniči uvoz starijih vozila i uvede Euro 5 standarde za polovna vozila odražavaju posvećenost smanjenju emisija i promovisanju čistije transportne prakse.

„Naglasak na promovisanju zelenih vidova transporta, poboljšanju bezbednosti i poboljšanju ukupnog kvaliteta života naglašava sveobuhvatan pristup razvoju gradskog saobraćaja”, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, to strateško usklađivanje sa direktivama EU i regionalnim strategijama pozicionira Crnu Goru kao proaktivnog učesnika u tranziciji ka pametnoj i održivoj mobilnosti.

Radulović je naveo da crnogorski sektor vazduhoplovstva razmatra nabavku opreme na električni pogon i projekte solarne energije, što ukazuje na višestrani pristup održivom transportu.

Kao strateško opredeljenje Crne Gore, na samitu u Sarajevu, Radulović je istakao modernizaciju železnice kao važne saobraćajne kopče.

„Plan je da se napravi bolja povezanost gradova i samim tim da se završi proces modernizacije i rekonstrukcije pruge Bar-Vrbnica koja povezuje primorje sa granicom Srbije, čineći vezu između juga i severa. Plan rekonstrukcije pruge Nikšić-Čapljina postaje realističniji nego ranije, jer se ovaj koridor dodaje TEN-T mreži”, kazao je Radulović.

U okviru Green Mobility Summita usvojena je Deklaracija za zelenu mobilnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.