Istraživanje o nesolventnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Coface: Duplo više nesolventnih kompanija u Srbiji u 2022. godini

Region

9.5.2023 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Coface: Duplo više nesolventnih kompanija u Srbiji u 2022. godini Coface: Duplo više nesolventnih kompanija u Srbiji u 2022. godini
Kompanija Coface procenila je da je ukupni broj stečajnih postupaka u zemljama Centralne i Istočne Evrope porastao sa 25.917 iz 2021. na 36.090, koliko... Coface: Duplo više nesolventnih kompanija u Srbiji u 2022. godini

Kompanija Coface procenila je da je ukupni broj stečajnih postupaka u zemljama Centralne i Istočne Evrope porastao sa 25.917 iz 2021. na 36.090, koliko je iznosio u 2022. godini, što je skok od 39,3 odsto, a da je visok stepen rasta nesolventnih kompanija zabeležen u Srbiji i Mađarskoj (+106 odsto, odnosno +86 odsto) dok je najveći pad broja stečajnih postupaka zabeležen u Estoniji (-17 odsto), objavila je eKapija.

Zemlje Istočne i Centralne Evrope su tokom 2021, kao i tokom prve polovine 2022. godine, pokazale znake privrednog oporavka, pri čemu je većina zemalja zabeležila veće stope rastauprkos poprilično visokom stepenu ekonomske nestabilnosti, ocenili su iz Coface.

„2022. godina je uglavnom bila obeležena solidnim stepenom privrednih aktivnosti, pri čemu su stope privrednog rasta Hrvatske i Slovenije premašile pet odsto dok su stope privrednog rasta Poljske, Rumunije i Mađarske bile približne. S druge strane, Estonija je zapala u recesiju, zabeleživši pritom negativnu stopu rasta od -1,3 odsto“, rekao je Gžegož Šelevič, direktor sektora za ekonomska istraživanja na području Istočne i Centralne Evrope u kompaniji Coface.

Što se nesolventnosti tiče, mere pomoći privredi koje su vlade zemalja sprovele tokom 2020. doprinele su padu broja nesolventnih kompanija, ukazali su iz Coface. Proces ukidanja ovih mera je bio postepen, pa su tako kompanije mogle da ostvare korist od njih i tokom 2021. godine, budući da su kamatne stope i dalje bile niske.

„Međutim u 2022. bili smo svedoci uvećanog stepena nesolventnosti kako su se kompanije suočavale sa nekoliko izazova, kao što su visoke cene energenata i sirovina, niz naglih skokova kamatnih stopa, zatim najviša stopa inflacije u poslednjih nekoliko decenija, kao i opšta nesigurnost prouzrokovana ratom u Ukrajini“, navodi Šelevič.

Osam zemalja (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Srbija) je zabeležilo porast broja nesolventnih kompanija, dok su četiri (Češka Republika, Estonija, Slovačka i Slovenija) zabeležile pad broja takvih kompanija.

Broj nesolventnih kompanija je porastao u svim privrednim sektorima, a ne samo u onima koji zavise od potrošnje energenata, stoji u istraživanju.

„Ekonomske prilike ostaju, najblaže rečeno, neizvesne. Stručnjaci iz kompanije Coface predviđaju usporavanje rasta inflacije u narednim mesecima ali uprkos tome očekuje se da će većina zemalja iz Centralne i Istočne Evrope imati slabiji privredni rast u 2023. godini. Stopa inflacije će svakako biti značajno viša od vrednosti koje su centralne banke postavile kao cilj. Vrednosti inflacije će kao takve nastaviti da utiču na rast kamatnih stopa, što će se negativno odraziti na solventnost kompanija. Stoga verujemo da će broj kompanija suočenih sa problemom nesolventnosti nastaviti da raste i tokom 2023. godine“, rekao je Jarosłav Javorski, izvršni direktor kompanije Coface za Centralnu i Istočnu Evropu a objavila eKapija.

  • ELLA

    9.5.2023 #1 Author

    Ovo je prava posledica krize i rata i biće još više nelikvidnih komp koje odlaze u stečaj i povlače i ostale za sobom

    Odgovori

  • MAJA

    10.5.2023 #2 Author

    Sta sve nije u redu kad su i kompanije koje ne zavise direktno od cena energenata, kamata i rata nesolventne

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.5.2023 #3 Author

    Po ovome se vidi kakvo stanje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...