Ukupna dobit kompanija porasla na 2,5 milijardi KM

CompanyWall ukazao na jasan rast privrede Republike Srpske

Region

23.6.2023 14:15 Autor: Julijana Vincan 3

CompanyWall ukazao na jasan rast privrede Republike Srpske CompanyWall ukazao na jasan rast privrede Republike Srpske
Podaci bonitetne kuće CompanyWall pokazali su da je Republika Srpska značajno uvećala ukupne prihode privrede u 2022. godini. U 2021. godini privreda Republike Srpske... CompanyWall ukazao na jasan rast privrede Republike Srpske

Podaci bonitetne kuće CompanyWall pokazali su da je Republika Srpska značajno uvećala ukupne prihode privrede u 2022. godini.

U 2021. godini privreda Republike Srpske imala je 23,5 milijardi (23.560.545.394) konvertibilnih maraka (KM) ukupnih prihoda, i oni su se u prošloj godini povećali na 30,5 milijardi (30.535.582.460,51) KM, što predstavlja porast od 29 odsto.

Ukupna dobit svih kompanija, koje su dosad predale finansijske izveštaje, porasla je na 2,5 milijardi KM (2.527.884.622,42), za razliku od 2021. godine, kada je bila 1,9 milijardi KM (1.965.032.188,10).

Ovo povećanje prihoda i dobiti može se delimično pripisati završetku pandemije korona virusa, tako da podaci pokazuju i da se poslovanje ponovo pokrenulo, a kompanije oporavile.

Dugoročne obaveze ostale su gotovo iste kao i 2021. godine, i povećale su se za svega 0,05 procenata, tako da se uspeh poslovanja privrede u Republici Srpskoj ne može pripisati dodatnom kreditiranju privrede.

Kako proveriti poslovanje konkretnih kompanija?

Precizan uvid u razloge uspona ili pada poslovanja kompanija moguć je uz portal bonitetne kuće CompanyWall, koji daje pristup proverenim poslovnim podacima, i to nekoliko godina unazad, uz mogućnost izrade komparativnih analiza pojedinih preduzeća, ali i celokupne ekonomije.

Uz finansijskog asistenta CompanyWall Business poslovni subjekti mogu da provere rezultate potencijalnih poslovnih partnera, ali i direktne konkurencije na tržištu. Ovo podrazumeva uvid ne samo u finansijske izveštaje, već i druge relevantne podatke kao što su blokirani računi, poreski dugovi, redovnost u isplati zarada i slično.

Takođe, transparentna i precizna kategorizacija kompanija prema njihovoj bonitetnoj oceni, koja je zasnovana na formuli i postignutim rezultatima, može dodatno da usmeri poslovne ljude prema odabiru prave strategije u razvoju biznisa.

Podsetimo, bonitetna ocena je najbrži pokazatelj stabilnosti, profitabilnosti i pouzdanosti neke kompanije, a kompletna slika može se steći na osnovu bonitetnih izveštaja, koje korisnici mogu da eksportuju sa portala. Bonitetni izveštaj je „krvna slika“ svakog preduzeća i jasno odražava kako ono posluje.

Na osnovu bonitetne ocene, Companywall Business dodeljuje najboljim kompanijama sertifikat bonitetne izvrsnosti, koji precizno pokazuje ko je pouzdan poslovni partner.

CompanyWall Business prisutan je na teritoriji bivše Jugoslavije, gde jedini prikuplja finansijske izveštaje Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, i nudi svojim pretplatnicima najažurnije informacije o poslovanju istih.

Tako je svim poslovnim subjektima korisna informacija da je portal CompanyWall.hr prvi objavio finansijske izveštaje za 2022. godinu svih kompanija sa područja Republike Hrvatske, dok CompanyWall.rs, CompanyWall.si i CompanyWall.me već imaju prikazane podatke obrađenih izveštaja kompanija iz Srbije, Slovenije i Crne Gore.

  • Vale

    23.6.2023 #1 Author

    Sertifikat bonitetne izvrsnosti treba zasluziti

    Odgovori

  • HANA

    25.6.2023 #2 Author

    Najprecizniji izveštaj sigurno.
    Oni se time bave prateći finansije tokom čitave godine.

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2023 #3 Author

    Jako korisna stvar, tržište je nestabilno i ovo je korisno u svrhu odabira sigurnih partnera

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...