U planu 3D istraživanje podmorja

Crna Gora ne odustaje od potrage za naftom

RegionU fokusu

19.8.2024 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crna Gora ne odustaje od potrage za naftom Crna Gora ne odustaje od potrage za naftom
U toku su pripreme javnog poziva za 3D istraživanje crnogorskog podmorja. „Podatak da u jadranskom podmorju ima 1.300 bušotina jasno ukazuje da treba nastaviti... Crna Gora ne odustaje od potrage za naftom

U toku su pripreme javnog poziva za 3D istraživanje crnogorskog podmorja.

„Podatak da u jadranskom podmorju ima 1.300 bušotina jasno ukazuje da treba nastaviti istraživanja našeg dela podmorja“, saopštio je ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović, piše B92.

On je u intervjuu za Bankar naveo da bi, u slučaju da dođe do pronalaska nafte i gasa jedan od glavnih projekata bio Jadransko-jonski gasovod (IAP), jer je neophodno revidirati i razmotriti postojeće idejno rešenje i priključenje na južni gasni koridor, koji bi preko TAP-a (Transanadolijski gasovod) i IAP-a povezao istok i zapad Evrope.

„Priključivanje na Jadransko-jonski gasovod omogućilo bi Crnoj Gori diverzifikaciju izvora energije i omogućilo valorizaciju potencijalnih gasnih izvora u našem podmorju”, kazao je Šahmanović.

Kao starteški važan razvojni projekat koji će biti u fokusu rada ministarstva ukazao je na stvaranje uslova za izgradnju LNG (prirodni tečni gas) terminala u Baru, jer bi im LNG terminal omogućio pristup globalnom tržištu tečnog prirodnog gasa, pružajući veću fleksibilnost u snabdevanju energijom.

Šahmanović je naveo i da je sektor rudarstva dugo bio u drugom planu i u javnosti vlada pogrešna percepcija da Crna Gora nema potencijala u ovoj oblasti, da je rudarstvo samo po sebi štetno po životnu sredinu i da nema nikakvu vrednost za zajednicu, što je pogrešno, jer rudarstvo u Crnoj Gori ima značajne razvojne potencijale.

Crna Gora je sa konzorcijumom kompanija Eni i Novatek 2016. godine zaključila ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za blokove 4118-4; 4118-5; 4118- 9; 4118-10, ukupne površine 1.228 kvadratnih kilometara, a koji je prestao da važi 13. septembra 2022. godine.

Ovaj konzorcijum uplatio je 12 miliona evra u državni budžet 2022. godine po garanciji za nezavršeni deo posla definisan ugovorom o istraživanju nafte u crnogorskom podmorju, zbog odustajanja od daljeg istraživanja.

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore 2017. godine potpisan je i sa kompanijom Energean, i to za blokove 4219-26 i 4218-30, ukupne površine 338 kvadratnih kilometara. Ugovor je istekao 15. jula 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.