CRNOGORSKA PRIVREDA ČEKA TREĆI PAKET MERA PODRŠKE Moguć nastavak subvencionisanja plata u najugroženijim sektorima

RegionVesti

22.7.2020 10:26 Autor: Ljiljana Begović 0

CRNOGORSKA PRIVREDA ČEKA TREĆI PAKET MERA PODRŠKE Moguć nastavak subvencionisanja plata u najugroženijim sektorima CRNOGORSKA PRIVREDA ČEKA TREĆI PAKET MERA PODRŠKE Moguć nastavak subvencionisanja plata u najugroženijim sektorima
U trećem državnom paketu podrške privredi, koji Vlada Crne Gore treba uskoro da donese, najverovatnije će se naći nastavak subvencija za plate u julu... CRNOGORSKA PRIVREDA ČEKA TREĆI PAKET MERA PODRŠKE Moguć nastavak subvencionisanja plata u najugroženijim sektorima

U trećem državnom paketu podrške privredi, koji Vlada Crne Gore treba uskoro da donese, najverovatnije će se naći nastavak subvencija za plate u julu i avgustu zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvu i drumskom saobraćaju. Subvencionisanje dela zarada u tim sektorima i za novozaposlene je produženo u junu.

Vlada, koja bi uskoro trebalo da usvoji nove ekonomske mere, potvrdila je da je to jedna od opcija koja se razmatra. Podsetimo, prošlo je tri meseca od usvajanja drugog dela pomoći građanima i privredi zbog korona krize.

U drugom paketu mera najvažnije je bilo subvencionisanje punih minimalnih plata za april i maj (222 evra po zaposlenom i poslodavac oslobođen dažbina od 142 evra) za zatvorene delatnosti i turistički sektor, i polovine minimalca za ugrožene delatnosti (111 evra i oprost dažbina od 71 evro). Podrška za novo zapošljavanje je iznosila 70 odsto bruto minimalne zarade- 155 evra po zaposlenom, a poslodavac je bio oslobađen dažbina u iznosu od 100 evra.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je oko 65 hiljada zaposlenih, odnosno 15 hiljada preduzeća dobilo subvenciju u ukupnom iznosu od 33 miliona evra. Do sredine jula je isplaćeno 3,8 miliona za subvencije dela junskih zarada za sektore turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika.

Foto: Pexels.com

Iz Vlade su, kako je najavljivano, nameravali da drugim paketom završe subvencionisanje zarada, ali do obrta je došlo zbog neuporedivo goreg rezultata od očekivanog za turističku sezonu. Podsetimo, prvobitne projekcije pokazivale su da će doći do pada prihoda od turizma za samo 40 odsto. Ministarstvo turizma je nedavno saopštilo da polovina hotela nije ni otvorena, a da je u ostalima popunjenost oko 10 do 13 odsto, piše Bankar.me.

Foto: Pixabay.com

Najavljivano je da će treći paket u osnovi imati obezbeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva turističkoj i drugim privredinim granama, te da će biti podrška za investicije i razvoj, pokretanje proizvodnje u onim oblastima gde je država uvozno zavisna. Očekuje se podrška izvoznicima, kao i za otkup poljoprivrednih proizvoda.

Osim povoljnije kreditne podrške države u saradnji s bankama i Investiciono-razvojnim fondom, predviđene su i subvencije za kamate turističkoj privredi od osam miliona.

Radna verzija predstojećih mera je menjana više puta, a prema jednoj od njih planirano je da kreditna podrška bude oko 240 miliona plus oko 50 do 100 miliona kroz modele preko IRF. U novom paketu trebalo bi da se nađu i beskamatni krediti za solarne panele i bespovratni grantovi od deset miliona evra.

Drugi paket podrške države za april i maj bio je vredan 46 miliona evra s bruto efektom od 75 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...