izrečene novčane kazne od 393.000 evra

Crnogorski poreski inspektori izdali 109 prekršajnih naloga za dva meseca

BiznisRegion

4.7.2024 12:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Crnogorski poreski inspektori izdali 109 prekršajnih naloga za dva meseca Crnogorski poreski inspektori izdali 109 prekršajnih naloga za dva meseca
Poreski inspektori su od početka maja do kraja juna obavili 685 provera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 75, na osnovu čega... Crnogorski poreski inspektori izdali 109 prekršajnih naloga za dva meseca

Poreski inspektori su od početka maja do kraja juna obavili 685 provera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 75, na osnovu čega su izdali 109 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama od 393.000 evra.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 232.570 evra, od čega je naplaćeno 184.970 evra ili 79,53 odsto.

„Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima“, navodi se u saopštenju.

U izveštajnom periodu, od 1. maja do 30. juna kod sedam poreskih obveznika je izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti.

„Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja delatnosti bez opšte poreske registracije“, navodi se u saopštenju.

Poreski inspektori intenzivno prate regularnost poslovanja svih poreskih obveznika, a u narednim mesecima poseban akcenat biće na turističkim centrima u južnim i sjevernim opštinama.

Tokom ljetnje turističke sezone fokus je na ugostiteljskoj i trgovinskoj delatnosti, izdavaocima smeštaja kao i obveznicima koji obavljaju delatnost na „otvorenom“ prostoru: plažni barovi, izdavaoci plažnog mobilijara, turistički prevoz brodom, rafting i drugi.

„Podsećamo da su izdavaoci smeštaja obveznici fiskalizacije, te da će PU pojačati inspekcijske kontrole tih poreskih obveznika u ovom periodu. Takođe, PU prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije, svako naobičajeno odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće kontrolu“, navodi se u saopštenju.

Cilj PU je, kako se zaključuje, unapređenje komunikacije i jačanje odnosa povjerenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima.

  • meli77

    4.7.2024 #1 Author

    Svaki prekršaj i treba da bude naplaćeno pogotovo za one koje se bogate za vreme turizma

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.