sukob između radnika i novih zakupaca pogona

Direktorka nikšićke Željezare podnela ostavku

BiznisRegion

21.8.2024 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktorka nikšićke Željezare podnela ostavku Direktorka nikšićke Željezare podnela ostavku
Izvršna direktorka nikšićke Željezare Nevenka Janković podnela je ostavku na tu funkciju. Razlog ostavke, prema rečima nezvaničnog izvora TV Vijesti, je to što je... Direktorka nikšićke Željezare podnela ostavku

Izvršna direktorka nikšićke Željezare Nevenka Janković podnela je ostavku na tu funkciju.

Razlog ostavke, prema rečima nezvaničnog izvora TV Vijesti, je to što je pre dva dana grupa radnika Željezare sprečila predstavnike kompanije 8B Kapital, koja je zakupila proizvodne pogone Željezare na 50 godina, i njenih partnerskih firmi sa kojima planira pokretanje proizvodnje, da obiđu fabriku, prenela je Mina.

Pred dolazak zakupaca, Sindikat Željezare i Unija slobodnih sindikata poručili su da ugovorom o zakupu nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni Željezare Nikšić prelaze kod zakupca, kao ni kakav je status 130 zaposlenih koje zakupac nije obavezan da preuzme.

Oni su poručili i da neće dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Željezare, dok ne budu imali „kristalno jasnu sliku“ o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih.

Iz Elektroprivrede su im odgovorili da nije i neće biti razmatrana statusna promena za postojeće zaposlene u svojoj ćerki kompaniji.

Iz Sindikata Željezare su kazali da nikom nisu branili ulazak u fabriku.

Janković je u zahtevu za razrešenje predložila Odboru direktora EPCG Željezare da za vršioca dužnosti imenuje Miloša Nikolića, trenutno raspoređenog na radno mesto šefa Službe za saobraćaj, održavanje prostora, objekata i zelenila.

Međutim, u najnovijem razvoju događaja, Miloš Nikolić,nije prihvatio predlog da bude vršilac dužnosti direktora te kompanije, prenela je Mina saopštenje Odbor direktora preduzeća.

„Tokom razgovora sa Milošem Nikolićem u dva navrata u utorak, on nije prihvatio predlog da bude vršilac dužnosti direktora. Odbor direktora će u zakonskim rokovima odlučivati o vršiocu dužnosti, u cilju iznalaženja kvalitetnog rešenja“, navodi se u saopštenju.

Odbor direktora EPCG Željezara Nikšić saopštio je da očekuje od nadležnih organa da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do toga da potencijalni investitori ne mogu da obiđu zakupljenu imovinu, prenosi portal RTCG.

  • Manja

    21.8.2024 #1 Author

    Samo da tom ostavkom bude i iskristalisan status radnika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.