sastanak ministara energetske zajednice u banja luci

Đedović Handanović: Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom

EURegion

3.7.2024 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović Handanović: Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom Đedović Handanović: Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u Banja Luci, na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice, u prisustvu predstavnika Evropske... Đedović Handanović: Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u Banja Luci, na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice, u prisustvu predstavnika Evropske komisije, da Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom, kao i da će se do kraja godine izmenama Zakona o energetici stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije.

„Verujem da je veoma važno da se priključimo jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu posvećeno radimo, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa. Podsetiću i da Srbija jedina u regionu ima funkcionalno i unutardnevno i dan unapred tržište električne energije, kao i da smo deo regionalne berze sa dve članice EU – Mađarskom i Slovenijom“, navela je Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo, prenela je Beta.

Ministarka je naglasila da je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM-a (mehanizma za prekogranično usklađivanje cena ugljenika) i da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje ugljenika.

„Oporezivanje ugljenika na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija, jer bi uz fiksnu cenu dala predvidivost privredi u periodu prilagođavanja. Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika po istoj ceni i po uzoru na sistem koji postoji u EU (EU ETC) do 2030. godine za Srbiju nije opcija, zbog prevelikih finansijskih posledica i složene primene pre svega“, kazala je ona.

Foto: Unsplash.com

Navela je da Srbija planira da bude deo EU ETS sistema, na putu pridruživanja EU, za šta je, pored analiza i tehničke pomoći Energetske zajednice, potrebna i izvesna finansijska pomoć EU, kao i održiv vremenski period za primenu, nakon 2030. godine kada će imati dovoljno izgrađenih kapaciteta zelene energije.

Ona je ukazala da je Srbija na početku pravedne energetske tranzicije, dugog i skupog procesa, te da je neophodno obezbediti pristup fondovima EU da bi se sprovela na održiv način.

Dodala je da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi bio podržan i od strane EU.

Đedović Handanović je na današnjem sastanku po pitanju energetske sigurnosti istakla da pripreme za grejnu sezonu teku po planu, da Srbija ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, prenosne i distributivne mreže, kao i da je od prošle godine diverzifikovano snabdevanje gasom.

„Zbog nedavnog prekida u napajanju električnom energijom u susednim zemljama, kakav se u Evropi nije desio decenijama i u kojem je Srbija ostala nepogođena, uveli smo dodatne mere bezbednosti i opreza. Svakodnevno naša energetska preduzeća prate stanje kako bi mogli da pravovremeno i brzo reaguju u slučaju rizika po sigurnost snabdevanja, što se i pokazalo tokom nedavne havarije“, rekla je Đedović Handanović.

Istakla je i da remonti proizvodnih kapaciteta, održavanje prenosne i distributivne mreže, uporedo sa modernizacijom, idu po planu, a deponije uglja, akumulacije i skladišta gasa su dobro popunjeni i nastavlja se da radi na obezbeđivanju dodatne sigurnosti za predstojeću grejnu sezonu.

Na marginama ministarskog sastanka, Đedović Handanović je imala sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, na kojem su glavne teme bile integracija tržišta električne energije, mere koje se preduzimaju na povećanju sigurnosti snabdevanja i saradnja u okviru širih regionalnih inicijativa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.